Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 atraktivnih biljaka za saksije

U najužem izboru našli su se i klasični ali i neobični predlozi biljaka za vašu terasu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Hibiskus

Na zdravom grmu hibiskusa (Hibiscus rosa-sinensis) naći će se mnogi krupni cvetovi hibiskusa koji, u zavisnosti od sorte, mogu biti puni ili sa reckavim laticama. Postoji čak i varijanta u plavoj boji. Lako prezimljava u svetlim prostorijama koje su idealne za primerke visine oko 1,5 m. Visina varira od 40–200 cm. Voli svetla staništa i obilno zalivanje. Cveta od maja do septembra, piše Moja lepa bašta.

Naš savet: hibiskus ne voli direktno sunce. Zato ga preko leta iznesite napolje, ali je najbolje mesto na kome će u podne biti u senci.

2. Maslina

Stablo masline (Olea europaea) uneće atmosferu Mediterana na vašu terasu. Da bi zadržalo lepu formu, treba mu orezati krošnju u martu i posle cvetanja u junu. Raste do visine od 2–3 m. Voli sunčano stanište i oskudno zalivanje. Cveta u junu i julu.

Naš savet: u saksijsku zemlju dodajte 1/3 šljunka. Zalivajte jednom u 2–5 dana.

PROČITAJTE JOŠ: Porodica zarađuje 20 000 dolara godišnje od poljoprivrede: evo kako su proizveli 6 000 kilograma hrane na samo 4 ara (VIDEO)

3. Kasija

Kao hiljade sunašaca zlate se tokom celog leta nebrojeni žuti cvetovi ove južnoameričke žbunaste biljke. Raste i do visine od 3 m.  Voli sunčana staništa i obilno zalivanje. Cveta od juna do avgusta.

Naš savet: orezivanje biljke u martu i maju daje biljci formu. Nađubrite je jednom nedeljno.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije