1. Hibiskus

Na zdravom grmu hibiskusa (Hibiscus rosa-sinensis) naći će se mnogi krupni cvetovi hibiskusa koji, u zavisnosti od sorte, mogu biti puni ili sa reckavim laticama. Postoji čak i varijanta u plavoj boji. Lako prezimljava u svetlim prostorijama koje su idealne za primerke visine oko 1,5 m. Visina varira od 40–200 cm. Voli svetla staništa i obilno zalivanje. Cveta od maja do septembra, piše Moja lepa bašta.

Naš savet: hibiskus ne voli direktno sunce. Zato ga preko leta iznesite napolje, ali je najbolje mesto na kome će u podne biti u senci.

2. Maslina

Stablo masline (Olea europaea) uneće atmosferu Mediterana na vašu terasu. Da bi zadržalo lepu formu, treba mu orezati krošnju u martu i posle cvetanja u junu. Raste do visine od 2–3 m. Voli sunčano stanište i oskudno zalivanje. Cveta u junu i julu.

Naš savet: u saksijsku zemlju dodajte 1/3 šljunka. Zalivajte jednom u 2–5 dana.

PROČITAJTE JOŠ: Porodica zarađuje 20 000 dolara godišnje od poljoprivrede: evo kako su proizveli 6 000 kilograma hrane na samo 4 ara (VIDEO)

3. Kasija

Kao hiljade sunašaca zlate se tokom celog leta nebrojeni žuti cvetovi ove južnoameričke žbunaste biljke. Raste i do visine od 3 m.  Voli sunčana staništa i obilno zalivanje. Cveta od juna do avgusta.

Naš savet: orezivanje biljke u martu i maju daje biljci formu. Nađubrite je jednom nedeljno.

PageBreak

4. Kalistemon

Svojim vatrenocrvenim cvetovima ova australijska žbunasta biljka privlači poglede na osunčanoj terasi. Ima uske, kožaste latice koje mirišu kao limun kada se protrljaju. Raste do visine od 1,5–2 m. Voli sunčana staništa i obilno zalivanje. Cveta od maja/juna do septembra.

Naš savet: skratite vrhove izdanaka na 20–30 cm.

5. Pasiflora

Ova puzavica brzo raste i ima egzotične cvetove. Postoje brojne sorte. Zaštitite je od direktnog sunca. Ako je u velikoj senci stablo se razvija bez cvetova, a raste do visine od 2 – 4 m. voli svetla staništa i umereno zalivanje. Cveta od juna do avgusta.

Naš savet: biljci treba potpora pa se pobrinite da joj pripremite odgovarajući oslonac.

6. Ukrasni ljiljan

Ovaj klasik, Agapanthus, cveta u različitim tonovima plave boje, a može imati i bele cvetove. Biljka relativno dobro podnosi sve vremenske uslove i zvezdasti cvetovi je krase nedeljama. Raste do visina od 1,5 m i treba da je sadite u uske saksije. Voli sunčano stanište i umereno zalivanje, a cveta od maja do jula.

7. Bugenvilea

Zbog bujnih cvetova, ova biljka nema premca. Na direktnom suncu cveta do tri puta tokom leta ukoliko je đubrite tri do četiri puta mesečno. Tokom zime držite je na hladnom (ispod +15 °C). Raste do visine od 3 m. Voli sunčana staništa i umereno zalivanje. Cveta od maja do septembra.
Naš savet: posle cvetanja orežite stabljike, pa će biljka rasti bujno i žbunasto.

PageBreak

8. Citrusi

U ovu grupu biljaka ubrajaju se limun, mandarina, kumkvat, limeta i pomorandža. Njih krase ukusni plodovi i cvetovi intenzivnog mirisa. Vole mnogo svetlosti tokom cele godine, ali ne i visoke temperature. Rastu do visine od 80 do 200 cm. Vole svetla staništa i umereno zalivanje. Cvetaju od aprila do avgusta.

Naš savet: zalijte biljku tek kada se zemlja isuši.

9. Palma

Pošto ne raste mnogo u širinu, palmi Trachycarpus fortunei nije potrebno mnogo mesta. Njeni lepezasti listovi deluju vrlo atraktivno, a u saksiji dostiže visinu do 3 m. Voli svetla staništa, a cveta vrlo retko. Zalivajte je umereno.

Naš savet: traže malo vode i đubriva. To znači da je jedno umereno zalivanje dovoljno za više dana.

10. Oleander

Zahvaljujući bujnim cvetovima oleander se već decenijama nalazi na hit-listi omiljenih saksijskih biljaka. Postoje i sorte sa punim i mirisnim cvetovima. Ovaj zimzeleni žbun voli puno vode i prihranjivanje tečnim đubrivom dvaput nedeljno. Raste do visine od 80–300 cm. Voli sunčana staništa i obilno zalivanje. Cveta od juna do oktobra.