Gloksinije cvetaju od marta do septembra i tada ih ne treba pomerati i držati na temperaturi oko 17 stepeni.

Zbog ovakvih hirova gloksiniju svi smatraju osetljivom sobnom biljkom.

Na višim temperaturama gloksinija će bujno rasti, ali da bi cvetala mora da se redovno prihranjuje, čak jednom ili dva puta nedeljno. Dakle, čim se pojave pupoljci u vodu za zlivanje treba dodati tečno đubrivo.

Nažalost, kada precveta listovi gloksinije požute i uvenu, pa je većina baci. Ipak, iz preostalog gomolja može da se odgaji nova biljka i to je pravi podvig. Saksiju sa gomoljima ne treba više zalivati, već je ostaviti da miruje u prostoriji koja zimi neće imati minusnu temperaturu.

Nastavak teksta o gajenju gloksinija pročitajte OVDE!


PageBreak

Gomolje treba izvaditi u februaru ili martu, i na svakom se ostaviti po izbojak i ponovo posaditi u dobro dreniranu i bogatu zemlju s tresetom. Gomolji se sade plitko i dobro zaliju. Od trenutka kada se posadi biljka će cvetati za oko četiri meseca. Ako se posle razvijanja listova, ne jave pupoljci treba otkinuti po jedan list.

Toku vegetaciije mlade gloksinije se presađuju po dva puta, a i rast starih gomolja se podstiče presađivanjem. Gomolji traju godinama, ali se ne preporučuje sađenje više od tri godine, jer biljke više nisu tako lepe.

Gloksinije su vredne truda, jer su zvonoliki cvetovi prelepih boja i prekrasan su ukras na prozorima. Treba im svetlosti, a promaja im sveta. Zalivaju se dva puta nedeljno odstajalom vodom, ali listovi ne smeju da se kvase da ne bi ostale mrlje i pojavile se bakterije.

Tekst: V. N.

Izvor: Novosti