Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cveće za vrele dane

Previsoke letnje temperature ne prijaju ni ljudima ni biljkama, ali postoji cveće koje ostaje u formi i tokom vrelih letnjih dana. Predlažemo vam top-listu takvih cvetnica koje može da se gaji na izrazito sunčanim terasama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Leto je vreme pune sezone za balkonske cvetnice, a mnogo sunca i malo kiše je recept za uspeh. Međutim, previsoke temperature mogu da dovedu i do prevelikog isušivanja biljaka i najbolja zaštita je u čestom zalivanju. Ipak, neke biljke su otpornije i lakše podnose vrele dane pa vam nudimo top-listu tih letnjih favorita za sunčane terase.

  • Lepezasti cvet (Scaevola) je biljka koja se lako neguje i na suncu i u polusenci. Cveta u beloj, ljubičastoj i tamnoplavoj boji, a prija joj ravnomerno vlažno tlo, ne previše vlažno.
  • Muškatla (Pelargonium) – kako viseće, tako i one obične – lepo podnose vrela leta. Ove cvetnice toliko vole sunčana staništa da će u polusenci reagovati tako što cvetovi neće imati uobičajenu punoću.
  • Zlatni dvozubac (Bidens) je žbun koji bogato cveta i na suncu i u polusenci. Treba ga češće zalivati kada je viša temperatura.
  • Petunije (Petunia) su idealne viseće cvetnice za sunčana i polusenovita staništa. Vodite računa o tome da tlo bude ravnomerno vlažno, a najbolje bi bilo ako možete da je zalivate manje, ali češće.
  • Kosmos (Cosmos) je prava letnja cvetnica za sunčana i polusenovita staništa, ali imajte na umu da zemlja oko njega nikada ne sme da se isuši.
  • Kadifica (Tagetes) očarava intenzivnim mirisom i lako se održava na suncu i u polusenci. Ako ste je prvobitno gajili u saksijama, zaštitite je od direktnog sunca kad je iznesete napolje.
  • Lantana (Lantana) raste gusto na sunčanim staništima. Kompaktne sorte lepo se uklapaju za uzgajanje u žardinjerama, a traže obilno zalivanje.
  • Cinija (Zinnia) će vas obradovati cvetovima jarkih boja. Pogodna je za sunčana staništa i voli puno vode, a lepo će izgledati i kao rezano cveće za vazu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije