Ružina uvijalica (Blennocampa pusilla Klug.) je osa široke glave i uskog tela dužine 4-5 mm. Štetočina je ruže koji se teško uočava. Odrasle ose se pojavljuju u maju. Nakon sparivanja, ženke polažu jaja na naličje lista uz sam rub, pojedinačno po jedno jaje ili u grupicama do tri jajeta. Iz jaja se razvijaju pagusenice koje su najpre bile, a kasnije svetlo zelene.

Hraneći se, one uvijaju list ruže prema dole sve do srednje žile. Zaštićene unutar uvijenog lista, pagusenice mogu da dostignu dužinu do 10 mm. Pri jakom napadu, listovi ruže se najpre uvijaju, a potom požute i otpadnu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE SADE RUŽE IZ SAKSIJE: presađivanje ruža van sezone (SAVETI ZA NEGU)

Ružine uvijalice retko se javljaju u velikom broju, pa ne čine značajne štete. U julu se pagusenice spuštaju u zemljište, gde se kukulje i prezime čekajući proleće. Osa uvijalica ima jednu generaciju godišnje.

Mere suzbijanja ružine ose:

1. Uklanjanje uvijenih listova čim se uoče, jer se u njima nalaze pagusenice osice. Ovu meru treba obaviti od maja do kraja juna, a pre nego što pagusenice napuste listove ruže i spuste u tlo na kukuljenje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVILNO GAJI LIZIJANTUS: čaroban cvet pustinjske ruže ulepšava i donosi sreću u svaki dom (FOTO)

2. Višekratna obrada tla ispod ruža tokom jeseni i proleća pomaže smanjenju broja kukuljica ružine uvijalice.

3. Upotreba insekticida za suzbijanje ružine ose uvijalice primenjuje se sa izuzetkom. Larve su u uvijenim listovima ruže dobro zaštićene, pa je primena insekticida delotvornija u vreme leta ružine ose uvijalice, a pre pojave uvijenih listova ruže.

Tekst: mr. sc. Marija Ševar

Izvor: Agroklub