Gradska, moderna, elegantna bašta sa umetničkim karakterom - bio je prvi utisak predsednika žirija Konkursa za najlepšu baštu, pejzažnog arhitekte Slađane Milosavljević, kad je žiri magazina "Moja lepa bašta" došao u posetu Vojislavu Vasiljeviću, čija je bašta u Bačkoj Palanci jedna od dve najlepše u 2013. godini. Drugu, takođe pobedničku baštu možete videti ovde, a kompletne rezultate konkursa ovde

Utisak žirija o bašti Bačkoj Palanci upotpunio je savršen sklad oblika i boja, materijala, opreme i biljaka ukopljen sa mnoštvom prefinjenih detalja. Koncept uređenja baziran na estetskim kriterijumima, uz veliko uvažavanje prirode i potrebe svake biljke u ovoj bašti, ocenila je Slađana Nilosavljević. 

„Naš vrt se nalazi na površini od sedam ari. Projektovan je u stilu formalnog vrta germanskog tipa. U našem vrtu prevladavaju simetrija i uravnoteženost. Neke biljke su tu od ranije kao što su klasicne tuje, ali su one orezivanjem dobile sasvim drugi oblik i izgled. Trava je negovana i redovno zalivana vodom iz zalivnog sistema. Za izvor vode iskoristio sam bunar koji je ranije izbušen i za njega je napravljen mali dvorišni baldahin koji je ujedno i ukras prednjeg dela dvorišta”, s ljubavlju objašnjava naš pobednik. 

Najlepša bašta u Srbiji 2013. godine: šarmantan etno vrt pokraj Velike Plane

Dvorište je podeljeno na dve celine. U prednjem delu se nalaze orezani topijari arizonskog cempresa kao i niz ruža stablašica u beloj i roze boji. Drugi deo vrta, kao zasebna ali stilski povezana celina, zamišljen je kao vrt mediteranskog tipa. U njemu se nalaze palme kao i zacinske mediteranske biljke lovor, lavanda, žalfija, smilje i mnoge druge. Statua grčke boginje mladosti Hebe, napravljene u jednom zagrebackom vajarskom studiju, dominira ovim delom vrta. 

„Prvi deo bašte nalazi se oko kuće. To je bio stariji deo vrta i na njemu su biljke koje su davno formirane. Dvorište je relativno malo, pa smo se tim orezivanjem trudili da dobijemo vizuelno na prostoru kako bi dvorište izgledalo veće nego što jeste. U ovom prednjem delu nalazi se i bunar koji služi za navodnjavanje. Drugi deo bašte zamislio sam u mediteranskom stilu, pa sam jedan deo ogradio za mediteransko zacinsko bilje – smilje, maslina i razni začini koji su autohtoni na tom podneblju, ovde su nekako opstali i preneli deo atmosfere Mediterana... 

Tu je i replika statue Hebe, grčke boginje mladosti, koja drži krčag vina. Travnjak dominira u zadnjem delu dvorišta, a kao ukras, opet nešto mediteransko – beli kamen sa Sicilije, topao...“ objašnjava ovaj strastveni baštovan. 

Vasiliju, idejnom tvorcu vrta, pomažu svi ukućani - supruga i roditelji, ali i sedmogodišnji sin koji mnogo voli saobraćajne znake što su uklopljeni u prostor oko kuće.

„Mislim da je lepo ako odrastate uz prirodu i neke lepe stvari i zato uključujem sina u sve poslove. A ovom prilikom moram da zahvalim i mojim baštovanima Klari i Robertu iz Bečeja, koji su od tuja hrabrim orezivanjem napravili pravi ukras u bašti, kao i Zoranu Popoviću iz Novog Sada, koji je nekim svojim idejama doprineo izgledu sadašnjeg vrta“, naglašava Vojislav. 

Kao što je već odavno poznato, slučajna lepota postoji samo u bajkama, pa tako ni ovaj vrt ne bi ovako izgledao bez ogromnog rada i truda koji se u njega ulaže. 

„Kada bi neko dete ili čak i odraslog coveka pitali kako zamišlja raj, prvo što bi mu palo na pamet jeste da tamo ima mnogo cveća. Pa zašto da raj čekamo ceo život, kad on može biti i tu, na zemlji oko nas? Kontakt sa zemljom je čovekov najbolji kontakt. Akumulacija pozitivne energije nemoguća je bez dodira sa zemljom i njenim produktima. Oni koji to budu razumeli i u skladu s prirodom se ponašali, imaće mir i lakoću života koja ce trajati decenijama. Sva druga trenutna zadovoljstva su kratka i ograničena“, naglašava Vojislav Vasiljević.

Prošetajte i vi ovom baštom kroz video snimak, a onda ispod njega pogledajte bogatu galeriju slika...

Tekst: Marija Jakob i Slađana Milosavljević

LepaiSrecna Slučajna lepota postoji samo u bajkama! U ovaj vrt je Vojislav Vasiljević uložio ogroman trud, pa je ona s pravom osvojila titulu jedne od dve najlepše bašte u 2013. godini.