"Kad teškoće i sumnje nađu me, poželim da me tama prekrije, ali znam da postoji bolje od ovoga i vičem jer vidim svoje neuspehe, svoje strahove, svoje mane i besnim jer znam da sam bolja od ovoga."

Solarna eklipsa dočekuje nas 14. decembra 2020. godine na 23* znaka Strelca. Ovaj pojačani mladi Mesec nalazi se do Merkura i podržan je Marsom u Ovnu. Iza sebe ostavlja kvadrat sa Neptunom. Dispozitor je Jupiter koji se sprema u znak Vodolije zajedno sa Saturnom i Plutonom.

 Pomešanih ukusa isparava još jedno naše nebo. Naše molitve. Naše nade. Vjerovanja. Još jednom nas bole istine. Realnosti. Spoznaje. Jer negdje dugo tinjaju prostori koje smo punili neispunjenim stvarima. Još negde drhte odaje u kojima smo skupili svoje strahove. Još negde u hrapavim zidovima postoje otisci nas kao rane sećanja. Još jednom se ponekad promoli krik svih naših oslobađanja. Još su tu. Kratko. Podsetnici da nismo završili završeno. Otpočeli već započeto. Da još stojimo u mestu u kojem treba naučiti leteti.

Čekajući neki novi. Onaj koji nas očekuje u narednih 6 meseci. Da li smo dorasli promenama? I da li nas dovoljno bole?

Mnogi ljudi ovih će dana pričati o velikim promenama. Osećaju da se raspadaju neke niti njihovog života. Neki će napuštati. Neki ostavljati. Neki samo promatrati život koji im se događa. Neke će se slike razbistriti. Neke situacije postati jasnije. Neke će se stvari ubrzati i postati intenzivnije. Zaokružićemo poslednje 2,5 godine Saturnovog boravka u Jarcu. A možda i 7 poslednjih. Tražićemo pogled u budućnost i nadu. Iščekivaćemo velike promene, ali ništa se spektakularno neće dogoditi. Novo doba Vodolije neće započeti dok ne shvatimo da - možemo bolje od ovoga.

Jer... Ako se nalaziš na kraju neke priče u koju si posumnjao već sto puta. Ako se nalaziš ispred zida koji uzaludno probijaš. Ako razmišljaš da li se trebaš vratiti nekome kome si se iznova vraćao. Ako se osećaš povređeno dok prolaziš kroz nečije živote. Ako je tvoja snaga na umoru i telo više ne izdržava terete. Ako se budiš noću sa neprospavanim mislima i pitaš se gde si pogrešio.

Ako se i u jednoj milisekundi svog postojanja preispituješ da li je to - to. Ako sumnjaš u sebe pored nekoga koga si voleo. Ako zapinješ o noge onih koji bi trebali biti tvoj oslonac. Ako ikad posumnjaš u iskrenost onih kojima veruješ. Ako si iza sebe ostavio neke snove da bi u njima drugi uživali. Ako si ispunjavao tuđe vreme a da tvoje nisu ispunili. Ako si u bilo kojem delu sebe ikada radi drugih pomislio da nešto ne možeš... Onda je jedina stvar koju moraš naučiti ta da - TI možeš bolje od ovoga.

Ono što nas očekuje ovih dana je shvatanje. Prihvatanje. Usaglašavanje svih glasova u glavi. Rešenje svega što smo mislili da nikad neće biti rešeno. Zaokruživanje svega što je ostalo nezaokruženo. Čeka nas let. U nešto novo. Možda i nestvarno. I nespremno. I neočekivano. Možda i nešto što ne želimo, ali što će se kroz vrijeme pokazati da je bilo potrebno. Jer, rast je recipročan načinu na koji padamo. I ustajemo. I nastavimo.
Mars iz Ovna dati će podršku da krenemo.

Nezaustavljivo ka svemu što je naše. Jupiter će zajedno sa Saturnom uploviti u znak Vodenjaka. Uz Plutonovu transformaciju sada, sutra će nas dočekati neka nova putovanja. Neizbežna. I naša. U vremenu u kojem će se sve više ceniti da budemo individue, nego likovi nečije tuđe priče. Prepoznatljivi će napokon biti prepoznati. Priznati. I zasluženi. Nemojte odustajati. Ne od Sebe.

"Jer vidjela sam planinu i pomislila "Previsoka je". Čula sam ptice kako šapuću "Ne možeš letjeti" Vidjela sam te i znala sam da mogu bolje od ovoga. Znam da možemo bolje od ovoga." (citat iz pesme Palome Faith "Better than This")

Autor: Sanja Paraminski Aisha