OVAN

Prva polovina decembra vam donosi pojačani stres i meteoropatske smetnje, što će biti prouzrokovano kvadratom Merkura sa Neptunom. Potrebno je da se više odmarate i da nađete više vremena za psihofizičku relaksaciju. Druga polovina decembra vam donosi stabilno zdravlje. Bićete fizički aktivni, imunitet će vam se pojačati i osećaćete se odmorno.

Vaša ishrana treba da sadrži više kalorija ali i hranu sa vlaknima koja poboljšava probavu. Jedite jabuke, pomorandže, banane i suvo grožđe. Od povrća će vam prijati karfiol, grašak, sočivo, peršun i celer. Ribu i belo pileće meso možete pripremati više puta nedeljno. Jaja, sir, integralni hleb i žitarice jedite umereno. Izbegavajte alkoholna pića i brzu hranu.

BIK

Potrebno je da preduzmete preventivne mere kao što je zdrava ishrana, redovne fizičke aktivnosti, ali i da izdvojite dovoljno vremena za odmor i relaksaciju, kako bi vaše zdravlje bilo stabilno. Ako to zanemarite, bićete podložni virusnim infekcijama. U trećoj dekadi decembra može doći do pada vašeg imuniteta. Izbegavajte duži boravak na vetru i hladnom.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži namirnice koje su pune vitamina. Na prvom mestu vam je neophodan C vitamin koji možete unositi kroz kiseli kupus i jela od kiselog kupusa, turšiju i sok od limuna. Pomorandže i mandarine, kivi i ananas su vam potrebni od voća. Meso jedite pileće i povremeno pripremajte morsku ribu. Izbegavajte mesne delikatese.

BLIZANCI

Uglavnom ćete biti stabilnog zdravlja ali je važno u prvoj polovini decembra da izbegavate duži boravak na vetru i kiši jer ćete biti podložni prehladi i urološkim smetnjama. Druga polovina meseca vam donosi jači imunitet i potrebu za svakodnevnim fizičkim aktivnostima u vidu šetnje i odlazaka u prirodu kad god vam vremenske prilike to dopuste.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži većinom baznu hranu, srednje kaloričnu i punu vitamina. Od voća jedite mandarine, pomorandže, grejpfrut, kivi, suvo grožđe i svakodnevno pijte sok od limuna. Od povrća jedite celer i prokelj. Od mesa uglavnom spremajte morsku ribu uz morske alge i masline. Prijaće vam med, proso i heljda. Izbegavajte slatkiše.

RAK

Bićete promenljivog zdravlja u prvoj polovini decembra zbog čega je važno da se više krećete i da praktikujete fizičke aktivnosti kad god imate viška slobodnog vremena i kada možete da izađete u prirodu. Tako ćete održavati stabilno zdravlje. Druga polovina decembra doneće vam pojačani imunitet. S druge strane, biće vam potrebno više odmora.

Vaša ishrana bi trebalo da se sastoji od kalorične hrane ali bez suvišnih masnoća. Meso možete pripremati češće, uglavnom piletinu i juneće meso. Ribu možete imati više puta nedeljno na jelovniku. Od povrća jedite turšiju, kiseli kupus, krompir i celer. Od voća su vam potrebne jabuke i pomorandže. Integralni hleb, sir i jaja uzimajte umereno.

LAV

Uglavnom ćete biti stabilnog zdravlja i imunitet će vam bit dovoljno jak da budete zaštićeni od ozbiljnijih oboljenja i infekcija. Jedino ćete biti osetljivi na prehladu. Potrebno vam je više odmora jer ćete biti skloni da se previše trošite kako na poslu tako i u provodima sa prijateljima. Izbegavajte preterivanje u jelu i piću. Praktikujte svakodnevnu rekreaciju.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži gradivne i bazne namirnice kako biste mogli da unosite neophodne kalorije ali i kako biste obezbedili svom organizmu optimalnu ravnotežu. Od voća jedite pomorandžu, suve smokve i suvo grožđe. Od povrća će vam prijati celer, peršun i patlidžan. Jedite više žitarica poput prosa i heljde. Potreban vam je med i C vitamin.

DEVICA

Očekuje vas uglavnom stabilno zdravlje tokom decembra. Potrebno je da se više krećete kako biste održavali fizičku kondiciju u dobroj formi i kako bi vam imunitet bio na potrebnom nivou da vas štiti od virusa. U slučaju da budete nedovoljno fizički aktivni, možete osećati pojačani umor i bolove u leđima, posebno donjem delu i u kolenima.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži visoko energetske namirnice kao što su čia semenke, lan, kakao i kokosovo ulje i puter. Od voća uzimajte urmu, avokado, pomorandžu i jabuke. Od povrća jedite turšiju, ajvar, kiseli kupus i spanać. Potrebna vam je riba, kao što je pastrmka ili skuša. Jaja, sir i meso jedite umereno. Izbegavajte brzu hranu i alkoholna pića .

VAGA

Decembar vam donosi promenljivo i osetljivo zdravlje pa je potrebno da preduzmete preventivne mere kako bi vaš imunitet bio stabilan i kako biste ga ojačali. Na prvom mestu je potrebno da svakog dana izdvojite vreme za psihofizičku relaksaciju i odmor. Neophodna vam je zdrava ishrana. Izbegavajte stresne okolnosti. Moguća je slabija cirkulacija.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži srednje kalorične namirnice i one koje u sebi imaju materije za brže izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Jedite više voća i povrća. Posebno će vam prijati banane, zatim brokoli i grašak. Semenke lana, bundeve, suncokreta i lana uzimajte svakodnevno. Tofu, indijski orah i badem jedite povremeno.

ŠKORPIJA

Mada ćete tokom decembra biti dobrog opšteg zdravlja i u formi što se tiče fizičke kondicije, bićete podložni upalama i povredama. Budite pažljivi prilikom rukovanja oštrim predmetima. Izbegavajte da se fizički iscrpljujete i da se izlažete duže vreme kiši i vetru. Potrebne su vam rekreativne aktivnosti i više odmora jer ćete biti osetljivi na stresne situacije.

Vaša ishrana bi trebalo da se sastoji od namirnica koje su u osnovi bazne kako biste postigli optimalnu ravnotežu organizmu i oslobodili se štetnih materija. Prijaće vam grašak, brokoli, celer, peršun i patlidžan. Od voća jedite mandarine i suvo grožđe i smokve. Najviše koristite u ishrani artičoke, heljdu, pečurke, med i morske alge. Izbegavajte kafu.

STRELAC

Zdravlje će vas odlično služiti tokom decembra. Osećaćete potrebu da često budete u pokretu, što će vam nadoknađivati povremeni nedostatak fizičkih aktivnosti zbog vaše urođene ležernosti. Bićete osetljivi na promene vremenskih prilika, što vas može povremeno činiti umornim, a moguća i slaba cirkulacija i hormonski disbalans ali će to sve biti prolazno.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži kalorične namirnice pune vitamina i proteina. Jedite više voća, posebno jabuke, banane, urme, suve šljive, smokve i grožđe. Od pomorandže i limuna možete praviti ceđene sokove jer će vam trebati više tečnosti. Od povrća jedite kiseli kupus, grašak i pasulj. Ribu, jaja i sir jedite češće nego meso. Izbegavajte slatkiše i brzu hranu.

JARAC

Prva polovina decembra vam donosi osetljivost na stres i prehladu. Potrebno vam je više odmora. Koristite svaki trenutak lepog vremena za šetnju na mestima gde ima mnogo zelenila i čistog vazduha. U drugoj polovini decembra će vaš imunitet bit pojačan i zdravlje će vam biti stabilno. Izbegavajte da preterujete u životnim zadovoljstvima i praktikujte relaksaciju.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži namirnice koje su u svojoj osnovi antioksidansi i koje sadrže vlakna za bolju probavu. Od voća jedite banane, jabuke, pomorandže i grejpfrut. Od voće jedite turšiju i kiseli kupus, krastavac, kelerabu, peršun, grašak i sočivo. Integralne žitarice kao što su heljda, ovas i raž uzimajte za doručak uz med i jogurt. Izbegavajte meso.

VODOLIJA

Potrebno vam je da se više krećete i da svakog dana praktikujete psihofizičku relaksaciju. To će vam omogućiti da se odmarate onoliko koliko vam je neophodno, a da u isto vreme održavate vašu fizičku kondiciju u potrebnoj formi. Tako će vaš imunitet da bude jak i stabilan. Bićete podložni upalama koje mogu biti sa visokom temperaturom, ali kratkotrajne.

Vaša ishrana bi trebalo da sadrži namirnice koje su pune vitamina i proteina. Meso možete pripremati relativno često, ali vam se preporučuje piletina kuvana sa povrćem. Izbegavajte jela pečena na ulju. Od voća uzimajte pomorandžu, jabuke, suve šljive i smokve. Prijaće vam orah, badem i semenke bundeve. Sir i jaja jedite umereno. Uzimajte magnezijum i med.

RIBE

Kvadrat Sunca sa Neptunom u prvoj dekadi decembra može vam doneti sklonost upalnim procesima koje prati visoka temperatura, a uzrok može da bude virusna infekcija. To će biti lakšeg oblika i brzo će proći. Bićete podložni hormonskom disbalansu i meteoropatskim smetnjama. U drugoj polovini meseca bićete stabilnog zdravlja i puni pozitivne energije.

Vaša ishrana bi trebalo da se sastoji od namirnica koje su hranljive, a ujedno sadrže materije koje omogućuju vašem organizmu da izbacuje štetne materije. Voće i voćni sokovi su važan deo vaše ishrane. Uzimajte pomorandže, jabuke, kivi i ananas. Od povrća možete praviti čorbe sa dodatkom pilećeg ili goveđeg mesa. Riblja čorba će vam takođe prijati.

Astrolog: Igor Pavluković

Izvor: Mesečni horoskop