U toku tranzita znakom Jarca, Mars je uticao na nemilosrdnu borbu i napad od strane režima, preterivanje na ličnom polju, kada su u pitanju ambicije i motivacija, kao i potrebu za napadom. Planeta u egzaltaciji će uvek da pretera, pa ako pogledamo u dane iza, sve što je u simbolici ove planete je imalo tendenciju preterivanja, bilo da se radi o napadu, delovanjem, konfliktima, svađama i pritiskom na koji ne možemo da utičemo.

U prvi plan su došli pozicija i status, tako da svako želi da bude na prvom mestu i da njegovi stavovi budu prioritetni u odnosu na druge, kao i konstantno pozivanje na red, rad i disciplinu.

Ulaskom u Vodoliju, fiksni, vazdušni znak, Mars će doneti naglu promenu pravca. Više nećemo biti orijentisani isključivo na sebe, već na okolinu, udruživanje i delovanje u pravcu koji to odgovara većini, ali i konflikte unutar zajednica i svih društvenih aktivnosti.

Pozicija Marsa u Vodoliji će takođe doneti i osećaj nemira, pojačanu potrebu za slobodom, begom, bez pristajanja na kompromis – isključivo slobodan pristup životu dolazi u obzir.

Mars u Vodoliji predstavlja udar groma, tako se sada može očekivati i nagla potreba da se slomi ono što je predstavljalo stegu i represiju. Sada se mogu javiti i pojačane aktivnosti na globalnom planu koje se odnose na modernu tehnologiju i komunikacije, problemi sa istima, sa strujom i vazdušnim saobraćajem.

Ulaskom u znak Vodolije, Mars će graditi konjunkciju sa tranzitnim Saturnom u Vodoliji, a susret dva malefika nikada nije jednostavan. U savezu u kojem se udružuju donosi neprijatne okolnosti, odgovor na potrebu da se kontrolišu velike narodne mase, i pobuna, osećaj “baksuzluka” i aspekt u kojem se najradije preporučuje apsolutno odsustvo reakcija i mirovanje.

U zavisnosti od toga u kojem polju se nađe znak Vodolije u natalnoj karti, na tom polju možemo iskusiti nepravdu, veliku frustraciju, osećaj da želimo da srušimo i krenemo ispočetka.

Ova konjunkcija donosi i masovna stradanja, pa ako se setimo konjunkcije Saturna i Marsa u Vagi krajem jula 2010. godine, i opozicije ova dva malefika sa Jupiterom u konjunkciji sa Uranom u Ovnu, kada je najmanje 21 osoba poginula, a oko 500 ljudi ranjeno u stampedu na festivalu Parade ljubavi koji se održao u Nemačkoj. Savez ove dve planete doslovce predstavlja šamar života, naglo presecanje postojeće situacije, stavljanje tačke i konačni kraj starih i zaostalih stvari. Dalje, Mars i Saturn su obe planete koje izazivaju strahove.

Marsovi tranziti mogu biti u korelaciji sa događajima u kojima moramo da se odbranimo od napada. U najboljem scenariju, Mars nam pomaže da razvijemo hrabrost za prevazilaženje takvih strahova kao i da se suočimo sa protivnicima, braneći svoje dvorište ili svoje pravo da izrazimo svoju volju.

Strahovi sa kojima se moramo suočiti sa Marsom mogu takođe dobiti oblik straha od gubitka, straha od nemoći. Saturnovski strahovi poprimaju oblik zamišljenih najgorih scenarija.

Saturn nam daje svest o potencijalnim poteškoćama i graničnim strukturama – bilo fizičkim, bilo konceptualnim. Pod Saturnovim zahvatom možemo se naći u razmišljanju o svim načinima na koje možemo propasti ili o tome kako se stvari mogu loše završiti. Ako živimo u osećaju stalnih negativnosti, naši Saturnovi strahovi mogu da nas parališu. Neki od nas će biti prinuđeni da podnesu žrtvu i da se nađu na ispitu kad će morati da donesu jednu od najtežih odluka.

Kvadrat tranzitnog Marsa sa Uranom u znaku Bika, koji će biti aktuelan od ulaska Marsa u znak Vodolije, sve do punog aspekta koji će se odigrati 8. aprila, deluje kao eksplozija, naglo pucanje i nagli preokret postojeće situacije.

S obzirom na to da se Uran nalazi u znaku Marsovog izgona, onda se može očekivati i velika promena koja neće goditi primarno svim oblicima finansijskog poslovanja, bankarskog sektora, prehrambene industrije, a aspekt može doneti i podrhtavanje tla.

Revolucionarnost takođe dolazi u prvi plan, pa upravo i nagle promene u kojima će se morati brzinom svetlosti donositi odluke i menjati pravila, mogu izazvati kod širokih narodnih masa pobunu i borbu da se odupru trenutnoj situaciji. Nervoza i stres će na ličnom planu preovladati, kao i osećaj da gubimo konce u rukama.

Setite se jula 2019. godine, kada je kvarat Marsa iz znaka Lava prema Uranu bio aktivan, a kada smo izgubili strpljenje, pokidali živce i reagovali nepromišljeno, a onda ubrzo shvatili da jedino što je trebalo jeste da se strpimo i razmislimo malo bolje prije nepromišljenog reagovanja.

Upravo smo sada opet na istom ispitu, samo daleko izazovnijem, jer Mars je u Vodoliji, znaku koji prirodno nosi simboliku pobune i drugačijeg vida razmišljanja. Dodatni oprez je potreban ukoliko rukujete strujom, aparatima i slično. Sa druge strane, ovo je aspekt koji takođe može biti pozitivan za sve prilike da se stavi tačka na stare stvari koje su ustajale i više nam nisu potrebne.

U aspektu sekstila prema tranzitnom Suncu u Ovnu, Mars može realizovati namere, podići energiju na viši nivo, učiniti da se generalno osećamo bolje, vitalnije, spremnije za izazove i za naboj životne energije koja nam je potrebna. Do potpunog aspekta neće doći, kako Sunce menja znak i ulazi u Bika, 20. aprila.

Astrolog: Dino Murić

Izvor: Astroportal