Dnevni horoskop - kvadrat Urana i Meseca donosi promene koje će mnogi teško prihvatiti, ali nemate razlog da brinete, piše Lovesensa.

Ako nastavite da koračate ka cilju, sve će doći na svoje mesto, naročito za jedan znak Zodijaka...

Dragi Bikovi, iako ne znate kako da partneru jasno date do znanja koliko ga volite i šta trenutno osećate, vaša pažnja i nežnost su dovoljan dokaz ljubavi. Jupiter vas podstiče da razgovarate sa partnerom o zajedničkoj budućnosti, a veče koje ćete provesti u njegovom zagrljuju u vama će probuditi još lepša osećanja. Ova ljubavna priča je za vas nešto potpuno novo i drugačije. Uživajte i ne dozvolite da vam bilo ko pokvari snove.

Jupiter inspiriše usamljene Bikove, pa imaju nove ideje i tehnike zavođenja. Bez straha idete u susret novoj ljubavi, privlačite pažnju i vrlo ste šarmantni. Jedini problem je što nećete moći da se odlučite, ali neka srce donese pravu odluku. Na poslu vas očekuje uspeh, a veliku snagu daje vam to što ste okruženi pozitivnim ljudima. Merkur i i Jupiter pomažu da uspostavite dobru saradnju sa kolegama i autoritetima. Nastavite da negujete pozitivan stav i Univerzum će pomoći da se lakše popenjete na vrh poslovnih ambicija.

PROČITAJTE JOŠ:

NEDELJNI HOROSKOP ZA PERIOD OD 14. DO 21. OKTOBRA 2018: šta vašem znaku donosi viša sila ljubavi

HOROSKOP ZA JESEN 2018: evo kad nas čeka najjači tranzit za ostvarenje snova ove jeseni

BRIŠU SE KARMIČKI DUGOVI OVOG MESECA! KINESKI HOROSKOP ZA OKTOBAR 2018: šta vam donosi mesec Vodenog Psa

DA LI VAS SAN NA NEŠTO UPOZORAVA: koje promene najavljuju snovi

Tumačiti snove znači uputiti se carskim putem u nesvesno, kako je govorio je Frojd, dok je Jung tvrdio da oni imaju i proročku ulogu, pa nas upozoravaju na budućnost, ali i kompenzatorsku, jer ono što nam nedostaje na javi, nadomesti se u snu. Nije nužno da se bavimo psihoanalizom da bismo stekli psihičku ravnotežu, ali ako želimo da nešto više naučimo o sebi i sebe bolje razumemo, trebalo bi da pokušamo da protumačimo ono što sanjamo.

PROČITAJTE VIŠE: KOJE BOLESTI NAPADAJU TELO KAD LAŽEMO: evo kako istina može da izleči rane na duši

Psiholozi tvrde da snovi mogu biti korisni ne samo u psihoterapijskom procesu već i u somatskoj medicini. Snovi terapeutu mogu služiti kao putokaz na osnovu kog uviđa odakle treba započeti terapiju. Inicijalni snovi odnosno oni koji se javljaju na samom početku terapije, mogu kliničara informisati o ključnom problemu radi kog pacijent dolazi, a nije ga ni svestan.

- Osim toga što su odličan pokazatelj psihičkih problema, snovi mogu biti od velike koristi i u dijagnostici somatskih bolesti, jer se analizom može doći do uzroka koji su do bolesti doveli.Ako se u snovima često osećate uplašeno, postiđeno ili na bilo koji način neprijatno, a posebno ako se to dešava duže vreme, najbolje je obratiti se stručnjaku. Na san koji se ponavlja treba obratiti pažnju, jer to predstavlja uporan pokušaj našeg nesvesnog dela uma da nas suoči s nekim važnim problemom za koji naš svestan deo ličnosti ne želi da zna ili još nije spreman da prihvati njegovu poruku.Svesni deo ličnosti ne može, neće ili nema hrabrosti da čuje upozorenje nesvesnog, mudrijeg dela ličnosti. Ovakvi snovi će se pojavljivati sve dok ne prestane i razlog njihovog pojavljivanja - kaže Nataša Vasić, psiholog i psihološki savetnik.

Tumačenje snova

Frojdova knjiga Tumačenje snova smatra se jednom od značajnijih studija ikada napisanih o ovoj temi. Frojd primećuje da san ima manifestni sadržaj, to jest ono što je vidnjivo, i latentni, skriveni ili pravi smisao. Adekvatnim tumačenjem dolazi se do nesvesnih sadržaja uma na mnogo brži, jednostavniji, ali i prefinjeniji i poetičniji način. Nekada se u toku jedne seanse može doći do sadržaja za koje bi bili potrebni meseci da bi se otkrili drugim metodama. Nesvesni deo naše ličnosti je daleko mudriji i raspolaže s mnogo više informacija od svesnog dela. Postoje neke indicije da čovek ne zaboravlja apsolutno ništa, već se nepotrebne, kao i traumatične situacije jednostavno potiskuju.

 - Čovek je subjektivno biće i u nekim situacijama ne želi ili nije u stanju da sagleda kompletnu sliku na svesnom nivou, ali njegovo nesveno jeste. Usituacijama kada je to od ključne važnosti, nesvesni um pokušava da upozori na neku opasnost, tako što šalje poruku putem snova. Ovakvi snovi se često javljaju pri ulasku u neke nove životne situacije, kao što je polazak u školu, promena posla, ulazak u novu vezu, brak, rođenje deteta, pred operaciju. Upozoravajući snovi su uglavnom prozirni i veoma jasni, što je potpuno shvatljivo, s obzirom na njihovu važnost - kaže naša sagovornica.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna