Potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku, dogodiće se večeras 27. jula 2018. godine.

Iz Srbije pomračenje Meseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati. Vrhunac pomračenja je najavljen za 22.21 sat. Pošto je ovo najduže pomračenje u ovom veku, ovako nešto zaista je događaj koji se doživljava samo “jednom u životu”. 

Beorađani će, uz stručne komentare moći da posmatraju pomračenje Meseca i iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Grupa zainteresovanih popeće se na vrh Stare planine sa koje će uživati u ovom jedinstvenom događaju. 

PROČITAJTE JOŠ: NEDELJNI HOROSKOP ZA PERIOD OD 23. DO 29. JULA 2018: šta vašem znaku donosi krvavi Mesec

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01, u Beogradu pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01.29. Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulaz u Zemljinu senku u 20.24, a u 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja. 

U 22.22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23.13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta. Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars

Drugo pomračenje Meseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike Evrope i Severne Amerike. 

Inače, ova pojava, koju još nazivaju "Krvavi Mesec" ili "Krvavi spektakl", ponoviće se u tako dugom trajanju tek 2123, pa je ovo zato jedinstvena prilika za posmatranje ove nebeske atrakcije, posebno zanimljive za stručnjake. 

Oni će, naime, koristiti ovu priliku potpunog pomračenja da izučavaju položaj drugih nebeskih tela. 

PROČITAJTE JOŠ: HOROSKOP ZA VLADAVINU SUNCA U LAVU: šta nam zvezde predviđaju za ljubav, posao i zdravlje (do 23. avgusta 2018. godine)

A jedini uslov za to je da ne bude oblačno. 

Za ovu pojavu u narodu postoje razna verovanja poput onog da će se dogoditi smak sveta ili da će se na Zemlji pojaviti vukodlaci. 

Astrolozi, pak, ukazuju da je ova noć "Krvavog Meseca" dobra za začeće, ali istovremeno nepovoljan za operacije, te da će na ovu pojavu posebno biti osetljivi rođeni u znaku Vodolije, Lavove, Bikovi i Škorpije.

Osim potpunog mraka na nebu će se noćas dogoditi još jedan fenomen, a to je da će Mars i Zemlja biti najbliže na svojim putanjama.

Prema tumačenjima stručnjaka kod standardnih opozicija, koje se događaju u proseku svake dve godine, Zemlja i Mars se približe na oko 0,5 ili 0,6 astronomskih jedinica dok će kod ove perihelne opozicije udaljenost između Marsa i Zemlje biti 0,38 astronomske jedinice, pri čemu je astronomska jedinica 149.600.000 kilometara.

I upravo zbog toga Mars će biti veoma sjajan na noćnom nebu, a taj njegov sjaj će takođe trajati dosta dugo.

Izvor: B92/Tanjug