Podznak ili ascendent je onaj znak koji je u trenutku vašeg rođenja bio na istoku. Dok se horoskopski znak izračunava po poziciji Sunca u trenutku rođenja, pa otud i naziv - znak Sunca, podznak se ponekad naziva i izlazeći znak na istoku.

Horskopski podznak se menja na, otprilike, svaka 2 sata, budući da se astrološka sazvežđa tako "kreću" da svih 12 znakova proputuje nebom za 24 sata.

Jedno od tumačenja podznaka je i da on pokazuje kako nas okolina, zapravo, doživljava - on određuje izgled i ponašanje ljudi. Uz to, svakako, utiče i na druge važne aspekte.

Da biste izračunali svoj podznak, potrebno je da unesete podatke o svom rođenju - kliknite na reč Continue i dobićete tablicu za unos.

1. u prvom redu, gde piše Date of Birth (Datum rođenja) kliknite na strelicu, pa izaberite odgovarajući broj, a zatim i naziv meseca:

January - januar, February - februar, March - mart, April - april, May - maj, June - jun, July - jul, August - avgust, September - septembar, October - oktobar, November - novembar, December - decembar.

Na kraju prvog reda, klikom na strelicu odaberite odgovarajuću godinu rođenja.

2. U drugom redu, gde piše Time of Birth (vreme rođenja), upišite odgovarajuće vreme - AM je skraćenica za prepodnevne časove, a PM za poslepodnevne. 

3. U trećem redu, gde piše City of Birth (Grad rođenja) izaberite klikom na strelicu odgovarajuće mesto. Ukoliko ste iz manjeg mesta kojeg nema na spisku, odaberite veći grad u blizini.

<a href="https://www.astro-quick.com/astrology_ascendant_calculator.php" target="_top">Free calculation of ascendant and rising sign</a>