Sve češći motiv sa austrijskih razglednica i Instagram profila su biserna alpska jezera i kućice koje se ogledaju u njima.

Salckamergut region postojbina je ovih prirodnih dragulja, a najpoznatije mesto je Halštat, smešteno na obali istoimenog jezera.

Ovaj gradić sa drvenim kućicama u cveću najlakše je obići peške, a nakon toga ne bi trebalo propustiti vožnju po jezeru dok vas iz daljine prate visoki vrhovi moćnih Alpa prekriveni snegom. Ne postoji pravo vreme za posetu ovom mestu jer je doživljaj uvek jedinstven i neponovljiv.

S jeseni ceo kraj odene žute, crvene i bakarne boje, a planinski vrhovi se već zabele. Tokom zime ovde je prava bajka, a turisti opsedaju gostionice u kojima se služe kuvana vina i aromatične austrijske kobasice. Tokom proleća i leta ovde sve buja od života, pa su svaki balkon i kuća ukrašeni cvetnicama.

PROČITAJTE JOŠ: SIGURNO STE VIDELI OVU SLIKU NA INSTAGRAMU, ALI NISTE ZNALI GDE SE NALAZI: Upoznajte Lago di Brajes

Najveća atrakcija i prepoznatljiv simbol gradića je Župna crkva vaznesenja koja je sagrađena 1505. godine. Neobično je i podzemno groblje Karner u kojem se nalazi kosturnica iz 16. veka, a trebalo bi posetiti i muzej koji ima drugu najveću kolekciju na svetu umetničkih dela halštatske kulture.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U EVROPI: upoznajte Cirih

Nemojte propustiti da se žičarom popnete do vidikovca. Uživaćete u predivnom pogledu na jezero i napravićete najlepše fotografije.

View this post on Instagram

A post shared by Karlsruhe (@binarymeow) on Sep 27, 2018 at 12:42am PDT

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna