Bajke ne postoje samo u knjigama, već i u stvarnosti, ako se zaputite u Nemačku! U bavarskim šumama u drugoj polovini 19. veka mladi i ekscentrični kralj Ludvig II izgradio je tri velelepna dvorca: Nojšvanštajn, Linderhof i Herenkimze.

Kralj je bio opčinjen Vagnerovom operom Loengrin i sebe poistovećivao sa vitezom- labudom. Živeo je u svom svetu fantazije i zbog toga je izgradio luksuzne palate. Na njih, a naročito na Nojšvanštajn potrošio je državno i porodično bogatstvo sticano generacijama. Zbog toga je proglašen neuračunljivim i svrgnut s prestola, a samo dan kasnije je umro, navodno se udavivši i jezeru, što se i dan danas sumnja.

PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte najlepše srednjovekovne trvđave u Srbiji (FOTO)

Linderhof je jedini dvorac koji je završen za vlasnikovog života. Okružen je divnim parkom s terasama, paviljonima i fontanama, a fasada je bogato ukrašena skulpturama. Unutrašnjost krase sjaj i raskoš u stilu rokoko.

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE KOLIKO ODAJA IMA ČUVENI NOJŠVANŠTAJN

PageBreak

Nojšvanštajn je najpoznatiji, a poslednjih godina i najpopularniji dvorac na Instagramu. Kralju Ludvigu II „ukazao se” obavijen maglom koja se podiže iz doline. Taj magični prizor našao je u Bavarskim Alpima, blizu mesta Fisen na granici sa Austrijom. Zamak se prostire na skoro 6.000 m2, okružen strmim liticama, što mu daje još mističniji izgled. Od 600 odaja završeno je samo 15. Iako je kralj naredio da se dvorac sruši nakon njegove smrti, to, na svu sreću, ipak nije učinjeno.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE BLAGO ISTOČNE SRBIJE: bistro jezero, palata iz rimskog doba, mistične pećine i kameni mostovi koje morate obići

Po bavarskom jezeru Kimze  pluta ostrvce gde se smestio treći dvorac Herenkimze. Izgrađen je po uzoru na francuski Versaj, u mešavini rokokoa i baroka, bogato ukrašen zlatom, srebrom, mermerom i porcelanom. Nažalost, ostao je nedovršen, a poznato je i da je kralj u njemu boravio samo devet dana.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna