Izuzetno kvalitetna i aromatična rakija spravlja se od otpalih plodova dunje.
Dunjevača se spravlja po sličnom postupku kao i rakija od krušaka.
Tvrde i opore plodove treba izmuljati da bi vrenje brže počelo i kraće trajalo. Na vrenje se ne smeju stavljati celi ili nedovoljno usitnjeni i nedozreli plodovi.
Ovako pripremljen kljuk za dunjevaču preliva se mlakom vodom u kojoj je razmućeno nešto pekarskog kvasca. Mlaka voda se mora dodati da vrlo gust dunjev kljuk postane tečan. Ako se to ne uradi, pri pečenju dolazi do zagorevanja prevrele komine.
Fermentacija će se obaviti za desetak dana, pa se odmah pristupa pečenju. Destilacijom se prvo dobija meka rakija, jačine od 23 do 27 stepeni, koja se odmah ili nakon izvesnog odstojavanja prepeče.
Od sto kilograma zrelih dunja, bez nepoželjnog dodavanja šećera kljuku, dobija se oko deset litara rakije jačine 45 stepeni. Iako je ovo relativno mala količina, rakija je izuzetnog kvaliteta i veoma aromatična, zbog čega se u cilju popravke, često meša s gotovo svim voćnim rakijama.
Izvor: Novosti
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka