Svi poznavaoci procesa pravljanja rakije znaju da kvalitet zavisi od: kvaliteta voća koje se koristi, načina izvođenja alkoholnog vrenja i vremena kada se podvrgava destilaciji (pečenju rakije), karakteristika i čistoće uređaja (kazana) za destilaciju i načina izvođenja destilacije.

Pročitajte u nastavku 5 važna pravila za vrenje rakije:

Čvrsti plodovi

Ako se potpuno zreli i zdravi voćni plodovi koriste za pečenje rakije, ona će biti aromatičnija i čistijeg mirisa. Natruli plodovi mogu se preraditi u rakiju, ali ne treba očekivati njen visok kvalitet.

Čvrste plodove treba izmuljati, iseckati ili drvenim maljem usitniti. Ovo je neophodno da bi se vrenje obavilo za što kraće vreme. Ako se rakija pravi od koštičavog voća, koštice ne treba lomiti. Čak se preporučuje i njihovo uklanjanje ako za to postoje uslovi. Kljuk dobijen nakon muljanja plodova stavlja se u sudove u kojima će previrati.

Izabrati odgovarajući sud

Sudovi pogodni za izvođenje alkoholnog vrenja mogu biti različitih dimenzija i materijala. U obzir dolaze: drvene kace, burad s kojih je uklonjeno jedno dance, plastična burad i slično. Sudovi se ne smeju skroz napuniti jer bi došlo do kipljenja. Obično se ostavi oko 20 odsto nenapunjenog prostora.

Sprečiti vinske mušice

Veoma je važno sprečiti kontakt vinskih mušica s kljukom što se postiže samo ovlaš navrtanjem poklopca na plastičnu burad, da bi se ugljendioksid oslobađao. Na burad i kace treba vezati polietilsku foliju. Kljuk je poželjno dva puta dnevno izmešati da bi se sprečilo razmnožavanje bakterija sirćetne kiseline.

Kako da napravite domaće sirće od jabuka, pročitajte ovde.

Podesiti odgovarajuću temperaturu

Temperatura prostorije u kojoj se nalazi sud s voćnim kljukom trebali bi da bude između 15 i 20 stepeni. Pri temperaturi od 20 stepeni voćni kljuk prevri za dve ili tri sedmice,a pri višim temperaturama za osam dana. U odvijanju alkoholnog vrenja razlikujemo tri faze: početak, burno (glavno) i doviranje (tiho vrenje).

Sprečiti razmnožavanje bakterija sirćetne kiseline

Ove bakterije se mogu razmnožavati samo u prisustvu vazduha, pa je potrebno nakon završetka vrenja sud s kljukom dopuniti i tako isključiti vazduh iz njega. Ukoliko su sudovi s kljukom hermetički zatvoreni i nalaze se na hladnom mestu kao što je podrum tada se kvalitet voćnog kljuka neće menjati duže vreme. Od početka vrenja do destilacije treba da protekne oko šest sedmica.

Izvor: Lisa