Formalni vrtovi i bašte postoje od davnina. Mnogi vrtovi slavnih i luksuznih vila i dvoraca uređeni su u ovom stilu, a često je u upotrebi i naziv francuski vrt ili francuski park, piše Lepa&Srećna.

Formalne vrtove karakterišu geometrijski oblici kao što su krug, kvadrat ili pravougaonik, uređena živa ograda i staze a najvažnija je simetrija. U središtu ovakvog vrta obično se planira neki detalj poput fontane, drveta ili baštenske figure.

Za ljubitelje sklada i reda idealano rešenje za dvorište je ovakav stil koji odlikuju elegancija i sofisticiranost.

PROČITAJTE JOŠ: VERTIKALNE BAŠTE SU NOVI TREND: 10 zanimljivih ideja za vrt u dvorištu, stanu ili na vašoj zgradi!

Za formalne vrtove je najbolje da koristite nisko žbunje koje ne zaklanja pogled.

Za živice su savršene tisa ili šimšir jer su izuzetno otporne na orezivanje. Važan deo formalnog vrta su staze koje prolaze između uređenih leja biljaka i omogućavaju da šetnja u vrtu deluje dinamično.

Važno je da na kraju svake staze postavite vrtni element ili biljku koja privlači pažnju da biste izbegli dugačke i monotone staze koje postaju dosadne.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da vidite još slika i primere formalnog vrta!

PageBreak

U manjem vrtu je lakše napraviti elegantan i formalan vrt jer se uz malo truda dobija savršena simetrija koja je skladu sa arhitekturom kuće.

PROČITAJTE JOŠ: SVI ŽELE KOPIJU OVOG ČUDESNOG VRTA U SVOM DVORIŠTU: napravite svoju medicinsku baštu sa lekovitim biljkama za varenje, prehladu i smirenje

U ovakvom vrtu možete da sadite perene, jednogodišnje i dvogodišnje biljke i cveće. Biljke sadite u simetričnim oblicima i linijama koje se preklapaju kao u ogledalu.

Simetrične linije i oblici mogu da se primene i u vašem povrtnjaku. Osim što je praktično zbog staza kojima ćete se kretati kroz leje, ovaj stil će učiniti da vaša bašta izgleda skladno.

Strastveni baštovani će uživati u ovom elegantnom stilu koji krasi neki od najlepših svetskih vrtova, jer je za njih zaista potrebna vredna ruka! Jedan od najlepših primera ovog tipa baštovanskog rada Versajski vrt, oformljen još u 17. veku a onda kopiran širom evropskih dvorova.

Zato nije ni čudo što ćete "francuski vrt" naći i u srcu Engleske! U Kensingtonu, nekada privatnom vrtu britanske kraljevske porodice, danas se pred botaničkom baštom s ljubavlju uređuju leje u ovom stilu, a sezonsko cveće u njima smenjuje se u zanimljivom ritmu.

Kliknite OVDE da vidite kako sastav cveća menja izgled ovih leja - biće to inspiracija da i vi slično uredite svoj formalan vrt!

Izvor: Lepa&Srećna

LepaiSrecna Formalni vrtovi savršeni su za one koji vole sklad i urednost, ali oni traže strastvene baštovane!