Brjone vlasnike kuća tišti sličan ili isti problem - vlaga. Bilo da se u kući stalno boravi ili retko, one koje su zidane ciglom i malterisane klasičnim malterom sa horizontalnom izolacijom između temelja i zida mogu da imaju problem vlage.

Tada se na unutrašnjoj strani zida javlja opadanje maltera u donjoj zoni tj blizu poda. Uzroci ove pojave mogu biti razni. Vlaga se najčešće pojavljuje zbog tri problema koja smo ovde naveli kao i rešenja za njihovo otklanjanje.

1. Kapilarna vlaga

Kapilarna vlaga se penje kroz zid zbog neadekvatnih ili dotrajalihh hidroizolacija. Jedno od rešenja za izolaciju kapilarne vlage su različiti patentirani sistemi sa pastom za injektiranje. Ove paste za zaustavljanje prodora vode se nanosi ubrizgavanjem u predhodno izbušene rupe (otvore) na zidu korišćenjem ručnog pištolja. Jednom ubrizgan u sloj maltera, ovaj materijal se širi kroz vlažan zid, čime se obezbeđuje vodonepropusna barijera i blokiraju dalji prodori kapilarne vlage.

2. Trošan krečni malter bez impregnanta

Moguća je pojava vlage ukoliko je krečni malter trošan i porozan, bez impregnanta ili VDP aditiva. U ovom slučaju prvo je potrebno ukloniti trošan malter i naneti novi sa dodatkom za VDP malter koji je ujedno i paropropusan. Ovo se radi pomoću dodatka u prahu za vodootporne maltere zidova i fasada, podne premaze i malter za spojnice. On sprečava mogućnost apsorbovanja vode, poboljšava vodootpornost, ima plastificirajuće dejstvo, a time i redukciju vode u svežem malteru.

3. Kondenz

Mogući razlog pojave vlage je neadekvatna termoizolacija koja stvara kondenz u zidu koji dovodi do pojave buđi, naročito gde nema provetravanja. Rešenje je aplicirati adekvatan termoizolacioni sistem koji formira nevidljivu vodoodbojnu i vlagootpornu barijeru na površinama od gipsa, maltera, cigle ili kamena.

POGLEDAJE JOŠ: DIHTOVANJE PROZORA I VRATA: pripremite dom za zimu i grejnu sezonu (URADI SAM)

Osnovni tekst: Sonja Brstina

Prilagođeno sa: Gradnja