Panika zbog trovanja hranom na plaži: Lekari se utrkuju s vremenom da spasu živote

Botulinum toksin u hrani izazvao tragediju među turistima u Italiji - prepoznajte simptome i sprečite trovanje
Foto: Shutterstock

Smrtonosno trovanje botulinum toksinom potresa Italiju - jedan muškarac je preminuo, a više ljudi u kritičnom stanju. 

Zdravstvene vlasti u Italiji proglasile su vanredno stanje nakon što je jedan muškarac (52) preminuo, devet osoba se bori za život u bolnicama, a još desetine građana zatražilo je lekarsku pomoć. Svi su konzumirali hranu iz istog kamiona, koja se pokazala zaraženom botulinum toksinom - jednim od najjačih poznatih otrova koji može da paralizuje nervni sistem i izazove smrt.

Pokrenut je "protokol za vanredne situacije", bolnicama se hitno dopremaju protivotrovi, a tužilaštvo sprovodi istragu. Stručnjaci upozoravaju da čak i industrijski pripremljena hrana može biti kontaminirana. Toksin, koji je u estetskoj medicini poznat kao "čudo za bore", u ovom slučaju predstavlja smrtonosnu opasnost.

Incident je počeo u primorskom gradu Dijamante, u Kalabriji, gde su turisti i meštani uživali u jelima iz kamiona sa hranom. U jednom od njih služeni su sendviči sa brokolijem konzerviranim u ulju, koji je bio zaražen botulinum toksinom. Među žrtvama je i napuljski umetnik Luiđi Di Sarno, dok su oboleli i članovi njegove porodice, kao i drugi posetioci.

Šta je botulinum toksin?

Botulinum toksin, poznat i kao botoks, koristi se u estetskoj medicini za uklanjanje bora, ali i u terapiji migrena, prekomernog znojenja i drugih zdravstvenih stanja. Međutim, kada se unese hranom, postaje izuzetno opasan.

Ovaj toksin proizvodi bakterija Clostridium botulinum, koja izaziva paralizu mišića, uključujući i one ključne za disanje. Simptomi se mogu pojaviti već nekoliko sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane - od slabosti i otežanog disanja, do potpunog zastoja rada mišića i smrtnog ishoda.


Zdravstvene vlasti upozoravaju da i hrana kupljena u prodavnici može biti kontaminirana, a trovanje botulinum toksinom može dovesti do paralize i smrti.

Zdravstvene vlasti upozoravaju da i hrana kupljena u prodavnici može biti kontaminirana, a trovanje botulinum toksinom može dovesti do paralize i smrti.

Najčešći uzrok trovanja su domaće konzerve koje nisu pravilno pripremljene, ali ovaj slučaj pokazuje da i kupljena hrana može predstavljati rizik.

Italijanske vlasti zatvorile su sumnjive ugostiteljske objekte i povukle iz prodaje brokoli u ulju. Protivotrovi su hitno dopremljeni vojnim avionima. Gradonačelnik Dijamantea pozvao je stanovnike da ne paniče i da ne šire neproverene informacije, dok zdravstvene institucije Kalabrije upozoravaju da bolnice nemaju dovoljne zalihe protivotrova i da je svaka brza reakcija od presudne važnosti.

Foto: Shutterstock

Pre samo dve nedelje, 38-godišnja žena preminula je na Sardiniji nakon što je na festivalu pojela obrok sa gvakamoleom. U istom incidentu, 11-godišnji dečak završio je u bolnici, a zbog ozbiljnog stanja prebačen je u Rim. Mediji navode da broj obolelih može biti veći nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Kako se zaštititi od otrova u hrani?

Stručnjaci savetuju oprez pri konzumiranju konzervirane hrane, posebno domaće proizvodnje. Treba izbegavati pakovanja koja su naduvena, proizvode sa neobičnim mirisom ili promenjenim izgledom.

Ukoliko se pojave simptomi poput slabosti, vrtoglavice ili problema sa disanjem, neophodno je odmah potražiti lekarsku pomoć. Pročitajte i koji su sve simptomi trovanja hranom.

Tekst: Najžena / Lepa&Srećna / Jasmina Glišić