"Jetra je jedan od najvećih i najzaposlenijih organa u telu i obavlja oko 500 funkcija. Kada je zdrava, sve funkcioniše, a kada nije to se odražava na sve sisteme. Ona je specifična i zato što čovek može duže da im neku bolest jetre, a da je ne otkrije zbog nedostatka simptoma", objašnjava dr Radmila Ješić Vukićević, gastroenterohepatolog za TV Prva.
Ciroza jetre nije jedino oboljenje ovog organa, ali zanemarivanje ostalih problema kao što su masna jetra, virusni hepatitisi B i C i druge metaboličke bolesti jetre, može dovesti do hroničnih oboljenja i konačno do ciroze. Dr Ješić Vukićević je govorila upravo o jednom od učestalijih problema današnjice - masnoj jetri ili steatozi.
"Masna jetra je bolest odnosno dijagnoza koju nalazimo i kod mladih, tinejdžera i kod dece, ali je češća kod starijih od 40 i 50 godina", objašnjava dr Radmila. Moguće je da pacijent nema nikakve simptome, a kad se problem otkrije, pre svega se menja životni stil.
Hitno se mora prestati sa konzumiranjem alkohola, smanjiti telesna težina, a ako je u pitanju poremećaj metabolizma masti ili ugljenih hidrata, to se mora otkriti. "Ako je u pitanju unošenje nekih lekova koji poremete funkciju i daju masnu jetru, normalno da ih treba ukloniti iz terapije", kaže dr Ješić Vukićević.
Mnogi savetuju da se jetra "čisti" s vremena na vreme, ali da li to zaista ima efekta?
"Narodni preparati ne mogu da štete, ali oni su samo mali pomagači", ističe doktorka i dodaje da je su zdrava i pravilna ishrana, posebno mediteranska koju preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija, ključni za očuvanje zdravlja ovog organa i celokupnog zdravlja.
Doktorka savetuje da se izbegavaju testo, šećeri i da se svakodnevno praktikuje umerena fizička aktivnost. Takođe, ona podseća da su vitamin E i C to su jedina dva vitamina koji pomažu jetri da se u početnoj fazi očisti.
Što se tiče ishrane, treba izbaciti masne proizvode, pohovanje, prženje, a jelovnik obogatiti povrćem, mahunarkama, pasuljem, graškom i boranijom. Treba jesti manje crvenog mesa, od testa se praktično samo za doručak preporučuje da se koristi nešto od integralnih žitarica. Pročitajte i više o mediteranskoj ishrani
BONUS VIDEO: