Šta su "guste" dojke i koliki je rizik od karcinoma?

Od čega zavisi gustina dojki? Da li ova karakteristika tkiva utiče na rizik od karcinoma? Pročitajte!

Shutterstock

Gustina dojkizavisi od količine masnog, žlezdanog i vlaknastog tkiva u dojci. Tkivo može da varira na spektru od pretežno masnog do gotovo potpuno gustog.

Gusto tkivo dojke je ono gde veći deo tkiva dojke sadrži vlaknasto i žlezdano - fibroglandularno - tkivo, a neka istraživanja pokazuju da u takvim dojkama može biti povećan rizik od karcinoma.

Fibroglandularno tkivo je teže vidljivo na mamografiji u poređenju sa masnim tkivom i mali tumori mogu biti prikriveni okolnim gustim tkivom. Otprilike 40 do 50 procenata žena ima gusto tkivo dojke, a žene sa takvim dojkama imaju 1,5 do 2 puta veći rizik od raka dojke u poređenju sa onima kod kojih to nije slučaj.

"Važno je napomenuti da imati guste dojke ne znači da ćete dobiti rak dojke", upozorava dr Kiran Šejk, specijalistom za snimanje dojki i radiologom na Centru za rak Univerziteta Jejl. "Kod većine žena sa gustim dojkama nikada neće razviti rak dojke. Gusto tkivo dojke jeste jedan od faktora rizika, ali je samo jedan od mnogih - uključujući genetiku, starost, način života i izloženost hormonima."

Šta uzrokuje gusto tkivo dojke?

"Gusto tkivo dojke je uzrokovano mnogim faktorima, uglavnom genetikom, godinama i izloženošću hormonima," kaže dr Šejk. Ona objašnjava da mlađe žene, u svojim dvadesetim i tridesetim godinama obično imaju gušće tkivo dojke, koje može postati manje gusto nakon menopauze zbog hormonalnih promena.

Shutterstock  

Takođe navodi da žene koje su izložene hormonima, uključujući hormonsku terapiju (HRT) i trudnoću, i one sa nižim procentom telesne masti, imaju tendenciju da imaju gušće dojke.

 Šta da radite ako imate gusto tkivo dojke?

Ako imate gusto tkivo dojki, važno je preduzeti određene korake za praćenje zdravlja. Uvek se posavetujte s lekarom o eventualnim dodatnim testovima.

Pošto mamografija može biti manje efikasna za otkrivanje abnormalnosti u gustim dojkama, preporučuju se dodatni pregledi poput ultrazvuka ili magnetne rezonance (MRI). Prema navodu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), sve žene su u riziku od razvoja raka dojke, ali neki faktori mogu povećati taj rizik, naročito pre 45. godine.

Shuttertock 

Zato je doneta odluka da će ubuduće svi koji vrše mamografiju biti dužni da obaveste pacijentkinje da imaju gusto tkivo dojke. Tako žene mogu da se ponašaju proaktivno i razgovaraju sa svojim lekarima o gustini dojki, riziku od raka dojke i opcijama za dodatne preglede ako je potrebno."

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Ida Prester pokazuje kako pregledati grudi  Wanted/Mondo