KAKO PREŽIVETI TROPSKE VRUĆINE: Prosti saveti olakšavaju tegobe izazvane visokim temperaturama

Ne kukajte da je vruće, već primenite sve ove savete za lakši život tokom tropskih vrućina!

Profimedia

Talasi tropskih vrućina teško se podnose čak i u kućama u kojima postoje klima uređaji, a oni koji nemaju erkondišn prepušteni su prirodnim načinima rashlađivanja.

Međutim, ti "starinski" načini nisu uopšte za zanemarivanje. Naprotiv, mogu biti veoma korisni čak i ako imate klimu jer ćete moći da je koristite ređe. Tako ćete imati prijatniju temperaturu, a manje trošiti struju.

Nadamo se da niste još izbacili ventilatore, jer su oni odlična "podrška" ukupnom sistemu rashlađivanja.

Otvorite sva vrata u domu i uključite ventilator tako da se pokreće vazduh kroz sve prostorije. Može da pomogne i kad ispred fena stavite neku široku i plitku posudu punu leda.

Voda je dobar saveznik u rashlađivanju. Jednostavno potapanje stopala u mlaku vodu, kao i stavljanje vlažne marame ili kačketa na glavu može da vam trenutno olakša tegobe od vrućine.  Skvasite mali peškir i stavite ga oko vrata.

Stalno nosite bočice sa vodom. Jedna može da bude zamrznuta - samo je prislonite na kratko na ručne zglobove, kotrljajte je malo preko vrata i mišica - tako ćete se brzinski osvežiti. Odlično mogu da posluže i bočice sa raspršivačem - naprskajte lice, ruke, noge - ako budete na kratko stali ispred ventilatora i videćete koliko će biti lakše. Čak možete i da napravite primitivan ali koristan mini klima uređaj po principu "uradi sam".

Naravno, redovno održavajte dobar nivo hidratacije organizma. Pijte dovoljno vode, ali ako se dosta znojite treba da uzimate i elektrolite. Možete i da, uz svaku čašu vode, sažvaćete i zalogaj neke hrane.

Izbegavajte alkoholna pića i kofein jer oni mogu izazvati dehidrataciju.

Bilo da živite u kući ili u stanu, svakog jutra spustite roletne, navucite zavese i zatvorite prozore a tokom noći sve rastvorite da se dobro provetri.

Oni koji u kući imaju niži sprat, neka presele sve svoje aktivnosti preko dana tamo. Izvore toplote treba isključiti ili im ograničiti rad - šporete, rerne, tostere, pegle...

 Izvor: Lepa&Srećna