Početkom juna na pijacama i u prodavnicama pojavljuje se sezonsko voće i povrće kao što su nektarine, breskve, kasije. Međutim, ponegde se mogu naći i proizvodi koji nisu karakteristični za prvi mesec leta. Obratite pažnju na namirnice koje ne bi trebalo da kupujete u ovom periodu.
Sada se na pijacama i u pojedinim marketima pojavljuju lubenice. Ipak, agronomi savetuju da ih ne kupujete pre jula. Za njihovo sazrevanje je neophodno dosta sunca, te tako morate da budete strpljivi ako želite da uživate u ovim sočnim plodovima. U suprotnom, verovatno ćete kupiti zelenu lubenicu, blede unutrašnjosti, bez ukusa. Za dinje takođe važi ovo pravilo.
Ruski agronom Vladimir Vikulov ističe još jedan važan razlog zbog kog bi trebalo da se držite dalje od ovog voća. Kako se često zabrže sazrevanje koriste razne supstance, koje u nekim slučajevima mogu da budu štetne za ljudski organizam. Rizik je povećan time što lubenicu i dinju često unosimo u većim količinama (nekoliko stotina grama).
Paradajz je takođe na listi namirnica koje u junu mogu da budu bezukusne. Često dešava da se paradajz bere nezreo, a onda sazreva tokom transporta. Ovo ne važi za svaku sortu paradajza - moguće je da ćete na pijacama pronaći domaće proizvode koji su ranije sazreli zahvaljujući povoljnim uslovima u plasteniku, a njih ćete prepoznati po bogatom, slatkastom ukusu i postojanoj, crvenoj boji, bez belih žila u unutrašnjosti.
Kada kupujete krastavac, Vladimir savetuje da proverite da li je mekan. Ako jeste, to znači da je dugo stajao nakon branja ili da je "propao" tokom transporta. Izbegnite ovakve greške, sačekajte jul da biste bili sigurni da su namirnice koje kupujete prirodno sazrele i da ne sadrže potencijalno otrovne supstance.
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.