OVU NAMIRNICU TREBA DA DODATE U SVAKI OBROK: Ne goji, a štiti telo i mozak od starenja

Stručnjaci se slažu da je jedan od najboljih načina za održavanje zdravog tela i mozga konzumiranje svih hranljivih sastojaka koji su vam potrebni za napredovanje.

Shutterstock

Tada na scenu stupa "superhrana" - veoma hranljiva i niskokalorična hrana, koja je posebno korisna za zdravlje. Dijetetičari Paulina Li i Dana Hans, kao i nutricionista Liza Ričards, navode da bi trebalo da razmislite o redovnom konzumiranju oraha ako želite da pomognete svom mozgu i telu da napreduju dok starite.

Kada je u pitanju "superhrana", orašasti plodovi su jedna od najboljih opcija jer sadrže važne hranljive materije koje su vašem telu i mozgu potrebne za napredovanje. Ovo posebno važi za orahe. Redovno konzumiranje oraha je odličan način za smanjenje upale, usporavanje starenja i jačanje pamćenja. Orasi imaju visoku koncentraciju DHA, vrste omega-3 masne kiseline. Pokazalo se da DHA poboljšava kognitivne sposobnosti kod odraslih i smanjuje kognitivni pad koji dolazi s godinama.

Shutterstock  

"Ove masne kiseline su važne za zdravlje mozga i pokazalo se da poboljšavaju kognitivne funkcije, smanjuju upale i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti", kaže Liza Ričards.

Orasi su, takođe, i odličan izvor vitamina E i cinka. Ovi vitamini i minerali održavaju zdravlje vaših ćelija štiteći ih od oksidativnog oštećenja.

"Orasi sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Omega-3 masne kiseline sadrže antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju upale. Antioksidansi iz polifenola u orašastim plodovima mogu da se bore protiv oksidativnog stresa neutrališući slobodne radikale, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati oštećenje ćelija i povećati rizik od bolesti", objašnjava Paulina Li.

Jedan od glavnih razloga zašto orašasti plodovi poput oraha čine tako fantastičnu užinu za mršavljenje i opšte zdravlje tela, je taj što će vas držati sitim duže nego što će to činiti nezdrave grickalice.

Shutterstock  

"Ovo je dobra užina uz koju nećete dobiti na težini. Sadrži proteine, vlakna, veoma zdrave masti, i može vam pomoći da sprečite da pojedete više kalorija kasnije tokom dana, a takođe sprečava promene nivoa šećera u krvi (zbog čega se osećate gladno, čak i ako niste)", navodi Dana Hans i dodaje:

"Konzumiranje oraha ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu da izazovu oštećenje kože i bore, već su takođe povezani sa nižim nivoima LDL holesterola koji pomaže u sprečavanju srčanih bolesti."

Održavanje tela i mozga zdravim podrazumeva svakodnevno praktikovanje zdravih navika. Ne samo da treba da jedete zdravu hranu kao što su orasi, već i da pijete dovoljno vode, da vežbate i izvodite vežbe za mozak kako biste poboljšali kogniciju.

Tekst: Lepa&Srećna