Tiramin je aminokiselina koja se može naći u različitim vrstama namirnica, a kod ljudi koji uzimaju određenu vrstu antidepresiva, poznatu kao inhibitori monoaminooksidaze (MAO inhibitori), može dovesti do naglog skoka krvnog pritiska.
Kako bi izbegli neželjene efekte, ljudi koji uzimaju ovu vrstu lekova trebalo bi da smanje, ili u potpunosti izbegavaju, hranu koja sadrži tiramin.
"Citrusi poput pomorandže, grejpfruta, limuna, limete i mandarine sadrže visok nivo tiramina", objašnjavaju stručnjaci i dodaju:
"Tropsko voće ima veći nivo tiramina kada sazri. Zrele banane, ananas i avokado treba izbegavati ako ste posebno osetljivi na tiramin."
Međutim, i među određenim vrstama povrća ima onog koje je puno tiramina.
"To su kiseli kupus, kisela cvekla, kiseli krastavci i kisele paprike, a takođe i fermentisani proizvodi od soje kao što su tofu i soja sos sadrže tiramin", navode stručnjaci.
Treba napomenuti da količine tiramina u hrani variraju zbog različitih metoda obrade, skladištenja i pripreme, a preporuka je da ukoliko uzimate gorepomenutu vrstu lekova smanjite unos hrane sa tiraminom.
Tekst: Lepa&Srećna