Neke od namirnica koje su se našle na listi su očekivane, poput prerađenog mesa, ali druge, kao što su proteinske pločice, mogle bi da vas iznenade.
Ova hrana, kako navode ovi stručnjaci, može dovesti do nadimanja, gasova, nelagodnosti i još gore - akutnih zdravstvenih problema.
"Nikad ne jedem proteinske pločice. One imaju tendenciju da budu visoko obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su nepoznatog porekla", rekla je dr Harmoni Alison, gastroenterolog iz medicinskog centra Tafts, za "Huffington Post".
Ona navodi da je daleko bolje da proteine dobijate iz drugih izvora hrane, kao što je šolja mleka, porcija putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve.
Njena koleginica dr Rizvana Čovduri preporučuje da zaobiđete biftek.
"Crveno meso i prerađeno meso mogu da povećaju rizik od raka debelog creva i polipa debelog creva", tvrdi ona.
Ukoliko ga jedete, trebalo bi da se ograničite na 100 grama crvenog mesa dnevno, a idealno bi bilo da ga ne jedete više od jednom nedeljno.
Doktor Sajmon Metjuz posebno upozorava na gazirana pića.
"Ova pića su povezana i sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i bolesti srca", rekao je on za "Huffington Post", te dodao da doprinose i nadimanju, refluksu i podrigivanju.
Dr Šilpa Grover kaže da se u idealnom scenariju treba kloniti belog hleba. Razlog je to što su sve rafinisane žitarice loše za creva.
Prethodno je i britanski lekar opšte prakse, koji radi u Sidneju, Rupi Aujla podelio svoje tajne o ishrani i zdravlju.
Svakog jutra kada se probudi, dr Aujla vežba od 30 do 45 minuta, što uključuje sve od istezanja i joge, do treninga snage. Nekim danima ne jede do podneva, a nekad jutro započinje doručkom i uz 700 ml vode.
On je objasnio da su mu ručkovi često ostaci od prethodne noći, kao i da prestaje da jede do 20 časova.
Oko 16 časova jede užinu u vidu crne čokolade ili bobica.
Dan dr Rupija Aujle na tanjiru
Doručak: Ovas sa orasima, semenkama, svežim bobicama i začinima ili kajgana sa pestom od oraha i zelenim povrćem
Ručak: Ostaci kao što su slatki krompir, domaći falafel, listovi spanaća i paradajz
Užina: Crna čokolada i bobice
Večera: Pečene artičoke, sušeni paradajz, pinjoli, njoke.
Tekst: Lepa&Srećna