ZABORAVITE SKUPE SUPLEMENTE, KOLAGENA IMA NA SVE STRANE: Ukusna jela pomažu da imate lepšu kožu i zdrave zglobove

Već godinama se preporučuje uzimanje suplemenata kolagena. Evo u kojoj hrani ima najviše ovog proteina.

Shutterstock

Kolagen se sve češće spominje kao ključni sastojak nege lica, ali on ima mnogo šire dejstvo nego što je ono pri uklanjanju bora. Od krema i tableta, pa do praha i injekcija, svi ga hvale kao sredstvo da podmladimo ne samo kožu već i zglobove i mišićna tkiva.

Međutim, da biste uživali u blagodetima kolagena nije neophodno da kupujete skupocene suplemente. Možete pojačati količinu namirnica koje ga sadrže u ishrani. Evo koje izvore kolagena treba imati u vidu.

Supa od kostiju je najbolji izvor kolagena. Ona se može praviti od junećih, pilećih ili ribljih kostiju, a većina recepata kaže da se one treba da se istiha kuvaju po ceo dan. Možete dodati malo soli i drugih začina po ukusu. Tako se dobija ukusna tečnost koja može da se služi kao supa ili da se dodaje drugim jelima.

Kad ljudsko telo proizvodi kolagen, ono koristi proteine kojima se snabdeva iz hrane. Zato je potrebno da u ishrani bude:

  • junetina
  • piletina
  • riba
  • pasulj
  • jaja
  • mlečni proizvodi (mleko, sirevi)

Da bi se kolagen sintetisao u telu neophodno je i da ono bude snabdeveno vitaminom C. Njega ćete naći u voću i povrću kao što su:

  • citrusno voće (pomorandže, grejpfrut)
  • crvene i zelene paprike
  • paradajz
  • tamno zeleno povrće (brokoli, spanać, kelj)

Ima ga i u orašastim plodovima i žitaricama.

Da li treba uzimati suplemente kolagena?

Nije moguće izmeriti količinu kolagena u telu, pa tako ne možete ni znati da li ga imate manje nego što "treba". Njegov manjak se može ogledati u opuštenoj koži lica, na primer, ali ona može biti i posledica izlaganja sunčevim zracima.

Istraživači kažu da, s godinama, opada sposobnost apsorpcije hranljivih materija iz hrane, pa samim tim i kapacitet za sintezu kolagena. Nezavisni jutjuberi koji otvoreno govore o svojim iskustvima sa kozmetičkim preparatima kažu da ne primećuju nikakvu razliku kad uzimaju kolagen i kad s tim prestanu.

"Ipak ga uzimam, svi kažu da treba, a meni ne smeta", otvorena je čuvena Endži sa kanala "Hot&Flashy". Preporučuje se hidrolizovani kolagen (ili kolagen peptid), a on je u osnovi bez ukusa i mirisa pa se može dodati supama, čorbama i raznim napicima. Takođe, može se nabaviti i u kapsulama.

Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna