Beli luk sadrži proteine, ugljene hidrate i do 400 različitih bioaktivnih elemenata (vitamina, minerala i organskih kiselina). Zbog svih ovih svojstava, beli luk ima mnoge benefite po ljudsko zdravlje.
Prirodni antibiotik
Alicin je deo belog luka, a ovaj sastojak ubija različite vrste bakterija, ima antiseptičko dejstvo i sprečava rast mikroorganizama. redovno konzumiranje belog luka štiti od helikobakterije, salmonele, streptokoka, stafilokoka.
Jača srce i krvne sudove
Alicin štiti i kardiovaskularni sistem, a svakodnevna upotreba samo jednog čena belog luka pomaže u jačanju krvnih sudova, stimuliše cirkulaciju krvi i smanjuje koncentraciju holesterola za čak 10%. Time se smanjuje rizik od tromboze, moždanog udara i srčanog udara.
Snižava krvni pritisak i šećer u krvi
Beli luk vraća krvni pritisak u normalu, a pored toga ova namirnica je u stanju da smanji šećer u krvi za oko 25%.
Jača kosti
Beli luk može da uspori proces taloženja soli, štiti od uništenja i vraća elastičnost hrskavici, te služi kao prevencija osteoporoze.
Regeneriše kožu
Ova namirnica izuzetno je bogata antioksidansima, flavonoidima, vitaminima grupe B i kiselinama koje mogu da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, sprečavaju akne i pojavu bora.
Saveznik u mršavljenju
Nutricionisti navode da je uvođenje belog luka u svakodnevnu ishranu veoma pogodno za gubitak kilaže.
Kada je reč o dnevnom unosu belog luka, kako ne biste naštetili zdravlju preporučljivo je jesti 2 do 5 grama svežeg belog luka dnevno (oko 1 do 3 čena).
Veća količina ove namirnice na dnevnom nivou može izazvati gasove, mučninu, dijareju, glavobolju i niz drugih simptoma.
Beli luk nikako ne treba jesti na prazan stomak i tokom noći, kao ni ukoliko imate zdravstvene probleme poput bolesti jetre, bubrega, krvarenja i epilepsije.
Tekst: Lepa&Srećna