Kivi je prepun vitamina C - samo jedan kivi obezbediće vam 100% količine vitamina C koja je telu potrebna za jedan dan. Takođe, ima i više kalijuma od polovine banane.
Ovo voće obiluje i antioksidansima, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima, a dobar je izvor i vitamina E. Mnogi nutricionisti preporučuju ga za doručak, budući da ima blagotvorno delovanje na probavni sistem.
Proteolitička kiselina, aktivna komponenta u kiviju, pomaže u probavi važnih proteina i smanjuje zatvor, pokazalo je jedno istraživanje, a nedavno je otkriveno i da je kivi odličan izvor probiotika.
Kivi sadrži i lutein i zeaksantin, materije koje su nužne za zdravlje oka, kao i flavonoide i karotenoide koji štite od slobodnih radikala, te štite DNK od oksidativnog oštećenja, čime se smanjuje rizik od raka.
Ukoliko jedete kivi svako jutro, ovo voće može imati efekat sličan aspirinu, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka, pokazalo je takođe jedno od istraživanja.
Kivi smanjuje i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto i tako sprečava nakupljanje plaka na krvnim žilama i štiti zdravlje srca i krvnih sudova.
Tekst: Lepa&Srećna