STAVITE OVU MEŠAVINU NA GLAVU I ZA POLA SATA STE "KAO NOVI": Susam jača srce, ali leči i čest problem koji muči Srbe

Mnogi nisu ni svesni benefita koje susam ima po zdravlje.

Shutterstock

Susam je veoma bogat gvožđem, a pored toga sadrži i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Kada je reč o vitaminima, pun je vitamina E koji je dobar antioksidans i štiti ćelije od starenja, tumora i srčanih bolesti, a sadrži i vitamin B1, piridoksin B6, niacin, folnu kiselinu i riboflavin. Sadrži i protein, omega 6 masne kiseline, kao i sezamin koji štiti jetru od oksidativnih oštećenja, utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska i povećava nivo vitamina E.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma susam odlično deluje na kosti, ali to nije jedino pozitivno dejstvo koje ima. Susam pomaže kod migrena, povišenog pritiska, kašlja, hemoroida, visokog holesterola i mnogih drugih problema.

Susam jača kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, a takođe i snižava krvni pritisak. Odličan je i kao lek za veoma čest problem - migrenu. Naime, dve kašike susamovog ulja se pomeša sa 10 kapi etarskog ulja od bora i eukaliptusa, zagreje se i promeša. Natopite krpu ovim uljem, stavite na glavu i mirujte pola sata.

Shutterstock  

Ako imate problem sa zatvorom, i to može susam da reši. Kašičicu samlevenih semenki bundeve pomešajte sa 3 kašičice mlakog ulja od susama i uzimajte na prazan stomak najviše dva puta dnevno.

Ovaj začin leči i kašalj i infekcije disajnih puteva. Prelijete čašom ključale vode kašičicu semena susama i ostavite dva minuta da se kuva. Dodajte kašičicu lanenog semena, pola kašičice soli i kašiku meda, promešajte i poklopite, pa kad se ohladi procedite i pijte po nekoliko gutljaja pre spavanja.

Za problem sa hemoroidima potrebno je da se samelje kašika susamovog semena i da se u to dodaju dve kašike vode, a zatim se meša dok se ne stvori pasta, a na kraju se doda kašičica putera. Ovu smesu treba namazati na tost hleb i pojesti.

Shutterstock  

Mešavina susama i meda predstavlja odličan izvor gvožđa, mangana, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Pored svega navedenog, susam jača i zube, smanjuje upale i infekcije usne duplje, a i deluje na izbacivanje toksina iz tela.

Tekst: Lepa&Srećna