DA LI POMERATE ALARM SVAKOG JUTRA: Ovo je najbolji način da se probudite, dovoljno je 15 sekundi

Da li vam se često dešava da pomerate alarm? Ovo je najbolji način da se probudite na vreme i lako rasanite.

Shutterstock

Ako ste među onima koji svakog jutra pomeraju alarm po sistemu "još samo pet minuta", možda ste baš zbog toga često umorni tokom dana. Ova navika remeti ravnotežu organizma i izgleda da može da bude okidač za neke zdravstvene probleme.

Najbolje bi bilo da se na spavanje ode rano uveče, baš u vreme koje odgovara našem biološkom časovniku. Međutim, mnogima nije baš tako lako da usvoje ovaj savet za zdrav san, imaju previše obaveza, a žele i da posvete neko vreme razonodi.

Stručnjaci savetuju da se biološki ritam budnog stanja i sna ipak poštuje više, kao i da se društveni život prilagodi njemu, a ne obrnuto. Takođe, sugerišu da se "smart" telefon zameni običnim časovnikom i buđenje prepusti budilniku, kako se to nekada radilo.

Jedina prednost "pametnog telefona" je mogućnost da se alarm programira tako da zvuk bude tih u početku, a zatim sve glasniji. Ovo je nešto prirodniji način buđenja, ali upotreba telefona i dalje ima negativnih strana. Neka istraživanja pokazuju da bi njegovo magnetsko polje moglo da loše utiče na ćelije u ljudskom organizmu. Uz to, proizvodnja hormona melatonina, koji je važan za obnavljanje ćelija i ima antiejdžing efekat, prestaje kad gledamo u ekran sa plavim svetlom.

Shutterstock  

Jutarnji isprekidan san, kao i nedovoljno spavanja, može da doprinese poremećajima u funkciji kardiovaskularnog sistema. Da biste uspostavili poremećeni biološki ritam, bilo bi dobro da televiziiju, tablet, računar i telefon izbacite iz prostorije u kojoj spavate. Zamenite ih knjigom ili lakom meditacijom u krevetu.

Pokušajte da svake večeri idete na spavanje u isto vreme, izbegavajte alkohol, kofein i cigarete, a poslednji obrok ne bi trebalo da bude posle 19 sati. Bilo bi idealno da odvojite između šest i osam sati za spavanje. Da biste olakšali buđenje, programirajte alarm na tačno vreme, bez "rezerve" za njegovo odlaganje.

Kad čujete zvuk, prvo promenite položaj u krevetu, jer čak i mali pokreti mogu da vas spreče da ponovo zaspite. Upalite svetlo ili podignite roletne, jer će svetlost dati signal telu da prestane s proizvodnjom melatonina. Verovali ili ne, čak i ako uspete da zadržite oči otvorene samo 15 sekundi, telo će učiniti svoje - probudićete se. Dobar trik je i da stavite alarm na neko udaljeno mesto u sobi. Tako ćete morati da ustanete, a kretanje pomaže da se lakše rasanite.

Tekst: Lepa&Srećna