Kivi je, naime, prepun antioksidansa, vitamina C, kalijuma i vlakana, a pomaže i u varenju hrane koja se teže vari.
Za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta - aktinidi, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Kivi sprečava zatvor, a pored toga ima i sposobnost sprečavanja oštećenja DNK.
Poznato je da je oksidativni stres sa svojim posledicama na DNK rizični faktor za rak debelog creva, te nutricionisti savetuju konzumiranje kivija kao preventivu.
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno delovanje štite telo od slobodnih radikala, koji mogu prouzrokovati niz bolesti, uključujući i rak.
Prema pojedinim istraživanjima, ako jedete kivi svako jutro možete sprečiti i stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15%, a kivi takođe ima i svojstva koja čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.
Izvor: Lepa&Srećna