Moćno dejstvo belog luka već je svima poznato, pa ga narod koristi u najrazličitije svrhe - za jačanje imuniteta, borbu protiv virusa, ali i obaranje visokog pritiska. Popularni recepti su preplavili internet, a na opasnost koja se krije iza neselektivne primene upozorila je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu.
"Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju", rekla je dr Stefanović u Jutarnjem programu RTS. "Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna lekovita sredstva bez konsultacije sa lekarem.
Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po ceo čen belog luka. To za posledicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali beli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati", upozorila je dr Stefanović. Ona podseća da se i o narodnim lekovima treba posavetovati sa lekarem.
Beli luk možete uzimati i pečeni, a kako da ga pripremite, pogledajte u video snimku!
Izvor: Lepa&Srećna