RUSKA NUTIRCIONISTKINJA OBJASNILA KAKO DA PREPOZNATE NEODOSTATAK VITAMINA B: Neophodan je za pamćenje i nervne ćelije

Vitamin B je izuzetno važan za naš organizam, uz pomoć analiza možemo da utvrdimo da li nam nedostaje, ali ruska nutricionistkinja je otkrila kako da sami utvrdite da li vam fali.

kiseli kupus.jpg
Foto: Youtube/Printscreen/VLADA'S PLACE

Nutricionista Anastasija Gavrikova objasnila je kako da bez odlaska kod lekara i analiza otkrijete deficit vitamina B12 koji je, između ostalog, važan za nervni sistem i pamćenje.

Iako mnogi potcenjuju značaj tog vitamina, on je neophodan za očuvanje zdravlja nervnih ćelija, pobošljanje funkcije prenosa nervnih impulsa i normalizaciju rada sistema organa. Poznato je i da je on izuzetno važan kod trudnica jer prevenira neurološke poremećaje deteta. Njihov nedostatak može uzrokovati slabost mišića, probleme sa spavanjem, kožne bolesti, poremećaje digestivnog trakta, anemiju, kao i slabu koncentraciju.

Ruska lekarka je otkrila kako da sami utvrdimo da li nam nedostaje vitamin B12, a prvo što treba da pogledamo jeste koža. Ukoliko koža poprimi žućkastu nijansu vrlo je verovatno da je u pitanju nedostatak vitamina.

Konstantna slabost i brzo zamaranje su takođe važni signali nedostatka B12. Problemi se pamćenjem, promene raspoloženja, upaljen i crven jezik sa oštećenim papilama za ukus (atrofija sluzokože) takođe mogu da ukazuju na problem“, objasnila je nutricionista, a prenosi Sputnjik. 

Vitamin B12 nalazi se u namerinicama životinjskog porekla. Prirodni izvori ovog vitamina su meso, džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke. U manjim količinama se nalazi i u cvekli, susamu, lešniku, soji i morskim algama. Dobar izvor ovog vitamina jeste i kiseli kupus kao i sve namernice koje sadrže mlečnu kiselinu poput povrća iz turšije.

Neprerađene namernice od punog zrna poput ražanog hleba, kukuruznog brašna, ovsenih pahuljica predstavljaju bogat izvor gotovo svih vitaminja B grupe.

Pročitajte još kako da prirodno nadoknadite nedostatak vitamina. 

Izvor: Lepa&Srećna