Dr Vojislav Perišić promoviše zdravu ishranu, a nedavno je podelio sa gledaocima jutarnjeg programa TV Prva i jednostavan recept za domaću bozu.
"Pet litara vode skuvajte sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svežeg ili kesicom suvog kvasca, i 200 grama šećera", objasnio je gastroenterolog. "Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba vam više od 200. Šećer malo karamelizujte da bi boza dobila boju, pa je onda kuvajte i ohladite.
Neka stoji nekoliko dana u hladnom špajzu ili frižideru, najbolja je posle petog dana. Tada počinje fermentacija, tek je tada pijte, nakon toga počinje više da kisi zbog fermentacije. Boza može da stoji ukupno deset dana u frižideru", rekao je on.
Popularni dr Voja je naglasio da boza sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem, pa će dobar "rad" nerava biti prva korist. Takođe, pošto u bozi ima kvasca, a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crevnu floru, ovaj napitak je idealan za probavu.
Izvor: Lepa&Srećna