ŠTO JE TRUDNOĆA STARIJA, RIZIK OD INFEKCIJE I KOMPLIKACIJA JE VEĆI: Doktorka Mitrović o najboljoj vakcini za trudnice

Profesorka Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice u Klinici "Narodni front" savetuje trudnicama da se vakcinišu.

Youtube/Printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Korona je odnela brojne živote u Srbiji, a poslednjih meseci među preminulima ima i trudnica i porodilja. Načelnica Dnevne bolnice u Klinici "Narodni front" i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju Ana Mitrović naglašava da dodatan strah od vakcinacije kod trudnica i porodilja stvaraju upravo oprečne informacije koje su dostupne javnosti.

"Bojim se da osnovni razlog i odgovor na pitanje nejedinstvo struke. To što su različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice - svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih još dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne", rekla je dr Mitrović prilikom gostovanja na RTS-u i otkrila koja je vakcina najpogodnija za žene u drugom stanju.

"Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju čije smernice smo od početka pratili - koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetom, hipertenzijom - nego i kod naizgled zdravih trudnca, treba preporučiti vakcinaciju - to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzer vakcinu", rekla je dr Mitrović i naglasila da što je trudnoća starija rizik od infekcije postaje veći. 

"Prvi i najvažniji problem vezano za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije", napominje doktorka i objašnjava da se mogu vakcinisati i u prvom trimestru trudnoće, što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći", rekla je Mitrovićeva na RTS-u, a zatim savetovala kada je najpreporučljivije primiti vakcinu.

"Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28. 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji - zaštićene sa adekvatnim nivoom anitetla", rekla je istaka da vakcina protiv korone ne utiče na plodnost.

"Mladi ljudi ne treba da se plaše da ne prime vakcinu zbog toga što će sutra imati problem. Preporuke su da ukoliko neko leči neplodnost ne treba da odlaže proceduru vantelesne oplodnje čak ni za mesec dana što smo u početku preporučivali da se primi vakcina i revakcina i da se ide u proceduru posle mesec dana. Sada nema ni tih ograničenja, apsolutno se podržava vakcinacija posebno se naglašava potreba za vakcinacijom pacijenata koji leče sterilitet da se u toku lečenja i u samoj trudnoći ne bi desila infekcija", istakla je doktorka.

Izvor: Lepa&Srećna/RTS