Ima li ičeg lepšeg za jelo od hladne lubenice po vrelom letnjem danu? Uživanje i rashlađivanje donosi i lepu dozu vitamina C i A, kao i antioksidanata a ni šećera nema toliko kao u drugom popularnom letnjem voću kakve su dinje ili kajsije.
Lubenica sadrži i značajnu količinu antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale u telu a, podsetimo se, upravo oni su često krivci za početak malignih procesa u telu. Glavno oružje, likopen, bori se i protiv preranog starenja i popravlja oštećene ćelije.
Kad god možete, dodajte na kraju obroka i krišku lubenice, jer ćete biti sitiji. Važno za sve koji su na dijeti! U sto grama, ima samo 30 kalorija pa je jasno u kakvoj je prednosti u odnosu na druge vrste voća.
Međutim, postoje i osobe koje treba da se čuvaju nekih propratnih pojava, kao što je glavobolja. Pokazalo se da lubenica može biti okidač za migrenu, koja počinje već oko sat i po pošto ste je pojeli. Osim osobama sklonim migreni, savetuje se da je izbegavaju i pacijenti oboleli od iritabilnog kolona, na koje fruktoza može loše da utiče. Treba se konsultovati sa lekarom i jesti manje količine, sa dosta opreza.
Izvor: Lepa&Srećna