Kada su temperature izrazito visoke jedino što nam prija je da ceo dan provemo u prostoriji koja je klimatizovana. Ipak, većina od nas mora da obavlja svoje svakodnevne obaveze, pa je veoma važno da povedemo računa i koju hranu unosimo u organizam kada su temperature tropske.
Telo se od visokih temperatura brani znojenjem, a kao posledica toga može se javiti dehidratacija organizma jer gubimo i minerale i vitamine. Zato je od presudnog značaja da unosimo dovoljnu količinu tečnosti.
Nezdravom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim gubljenje telesne tečnosti, a ovo je hrana koju posebno treba da izbegavamo kada su vrućine:
- jako začinjena jela
- pečena, pržena i pohovana hrana
- masna mesa i mesni proizvodi
- pića sa kofeinom
- slatkiši
- gazirina zaslađena pića i preterano rashlađena pića
Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, zato je izbegavajte tokom tropskih dana a dobar izbor namirinica, zbog velike količine vode koju sadrže, su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke.
Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe.
Izvor: Lepa&Srećna