HRANA KOJA HLADI TELO I TOPI KILOGRAME: Šta jesti i piti na +40 stepeni

Ispred nas je najtopliji dan u godini sa prognoziranih 39 stepeni Celizujsa, a važno je da znate koja hrana za vrućinu je dobra.

Youtube/Printscreen/SAS-ASMR

Kada su temperature izrazito visoke jedino što nam prija je da ceo dan provemo u prostoriji koja je klimatizovana. Ipak, većina od nas mora da obavlja svoje svakodnevne obaveze, pa je veoma važno da povedemo računa i koju hranu unosimo u organizam kada su temperature tropske.

Telo se od visokih temperatura brani znojenjem, a kao posledica toga može se javiti dehidratacija organizma jer gubimo i minerale i vitamine. Zato je od presudnog značaja da unosimo dovoljnu količinu tečnosti.

Nezdravom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim gubljenje telesne tečnosti, a ovo je hrana koju posebno treba da izbegavamo kada su vrućine:

  • jako začinjena jela
  • pečena, pržena i pohovana hrana
  • masna mesa i mesni proizvodi
  • pića sa kofeinom
  • slatkiši
  • gazirina zaslađena pića i preterano rashlađena pića

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, zato je izbegavajte tokom tropskih dana a dobar izbor namirinica, zbog velike količine vode koju sadrže, su  zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe.

Izvor: Lepa&Srećna