Dijeta "niskog glikemijskog indeksa" koristi ovaj parametar pri sastavljanju dnevnog jelovnika. Za sve koji pate od insulinske rezistencije važno je da znaju koje namirnice mogu da pomognu pri regulaciji šećera u krvi.
Glikemijski indeks (GI) se meri tablicom od 1 do 100 i pokazuje koliko različite vrste hrane mogu da utiču na naš šećer u krvi. Prema njoj, visok GI je onaj viši od 70, između 56 i 69 se smatra srednjim, dok je sve manje od 55 nizak glikemijski indeks.
Američka asocijacija za dijabetes daje listu od 62 namirnice, a prvo mesto na njoj imaju kornflejks i ovsena kaša, sa najvišim glikemijskim indeksom (80). Za njima sledi beli hleb i svi proizvodi od belog brašna (75), dok integralni hleb i musli imaju GI 53 odnosno 57.
Od voća, najviši glikemijski indeks ima lubenica (76), pa sveži ananas (59) a tek onda slede banana (51), pomorandža (43) i jabuka (36).
Svi mlečni proizvodi spadaju u hranu sa nižim GI, osim sladoleda koji zauzima mesto u srednjoj kategoriji. Za razliku od njih, pirinčano "mleko" ima veoma visok glikemijski indeks, čak 86.
Zanimljivo je da na glikemijski indeks utiče ne samo sastav namirnice već i njena zrelost, zatim način na koji se priprema, ali i dodaci koji mogu da blokiraju apsorpciju nutrijenata i tako uspore skok šećera u organizmu nakon njihove konzumacije.
Tako, na primer, zelena banana ima skoro dvostruko niži GI od zrele. Pored nabrojanih namirnica sa visokim GI, treba izbegavati sve vrste kolača i slatkiša, suvo voće poput urmi, smokvi i brusnica, kao i prženi krompir.
Preporučuje se hrana sa visokim procentom proteina, poput mršavog mesa i ribe, mlečni proizvodi (pre svega, mleko i običan jogurt - ne voćni!), kao i nezaslađeno "mleko" od soje.
Na jelovniku treba da vam se uvek nađe zeleno lisnato povrće, grašak i brokoli, a od voća birajte jabuke, pomorandže i borovnice.
Tekst: Lepa&Srećna
BONUS VIDEO: