SVI SE ZAVARAVAJU DA JE OVO POVRĆE DIJETALNO, A OD NJEGA SE KILOGRAMI SAMO LEPE: Najveći neprijatelj vitke linije

Nije svako povrće i voće dobar izbor ako ste na dijeti.

Shutterstock

Svi se oslanjamo na to da je dobro jesti voće i povrće kada smo na dijeti, ali nutricionisti tvrde na neke vrste strogo moramo da izbegavamo.

Кrompir

Nije slučajno to da nutricionisti ne favorizuju krompir u bilo kom obliku. O prženom nema diskusije - zbog velike količine ulja. Činjenica je da bilo koji krompir sadrži veliku količinu skroba koji se razlaže na jednostavne šećere, a višak ugljenih hidrata se pretvara u masti.

Grašak

Zeleni grašak je odličan izvor proteina, i zato je česti izbor vegetarijanaca. Grašak tokom dijete sme da se jede samo u umerenim količinama.

Šargarepa

Šargarepa ima visok glikemijski indeks, a skokovi insulina u krvi usporavaju proces sagorevanja masti. Ako ne možete bez šargarepe, izbegavajte da je kuvate: glikemijski indeks barene šargarepe je skoro tri puta veći od sirovog!

Youtube / Printscreen / Aymah Land 

Mango

Nije slučajno što ovo svetlo tropsko voće ima mirisnu slatku pulpu: mango sadrži veliku količinu šećera.

Кukuruz

Кukuruz je kao i krompir: visokokaloričan, a sadrži skrob. Ali istovremeno sadrži mnogo korisnih supstanci. Po pravilu, svež proizvod se smatra korisnijim, ali ako ste na dijeti, izaberite kukuruz u konzervi, ima mnogo manje kalorija od kuvanog. Prednosti kukuruza uključuju njegovu sposobnost da zadrži hranljive materije tokom termičke obrade.

Smokve

Ukusno voće koje je neverovatno zdravo, jer sadrži puno minerala, a najviše kalijuma. U 100 grama svežeg voća nalazi se 16 grama fruktoze, a u suvom proizvodu njen sadržaj je mnogo veći.

Banane

Banane su veoma kalorične: dva ili tri komada će činiti skoro polovinu dnevne norme, a osim toga, ne mogu se jesti na prazan stomak jer su teška hrana. Međutim, ako ste spremni da nadoknadite pojedenu bananu fizičkom aktivnošću, za nju još uvek ima mesta u dijetalnom meniju. Ovo voće sadrži magnezijum, kalijum, vitamin B6. Oni koji žele da smršaju ne bi trebalo da jedu više od jedne banane dva ili tri puta nedeljno.

Youtube / Printscreen / Yummy 

Tekst: Lepa&Srećna