10 NAMIRNICA KOJE SAGOREVAJU SALO NA STOMAKU: Viceralne masti uzrokuju bolesti srca i dijabetes

Hrana koja sagoreva masne naslage na stomaku neophodna je onima koji nikako ne mogu da reše ovaj estetski i zdravstveni problem.

Shutterstock/Youtube/Printscreen/Timothy Schweitzer

Ravan, zategnut stomak za mnoge je nemoguća misija, a posebno onima kojima fizička aktivnost nije deo redovne rutine. Iako svi znamo da čarobnog štapića nema i da je za skidanje kilograma neophodno da se dobro oznojimo u teretani, nutriconisti savetuju da u svoju redovnu ishranu uvrstimo 10 namirnica koje će nam pomoći da rešimo ovaj estetski, ali i zdravstveni problem.

Masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast),a povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom. Sala na stomaku je, najteže rešiti se, a zašto je ono toliko uporno objašnjavaju stručnjaci.

"Mast u abdomenu nakuplja se oko vaših organa i stomaka i stvara inflamatorni odgovor u vašem telu, koji utiče na hormone gladi i osetljivost na insulin. Masnoća na stomaku ili trbušna mast, poznata i kao visceralna, pre nego mast koja leži ispod vase kože, uzrokuje i hronične bolesti, poput dijabetesa, bolesti srci",  kaže nutricionistkinja Ešli Larsen i savetuje koje namirnice je potrebno uvrstiti u ishranu.

  • jabuke
  • orašaste plodove
  • belanca
  • šparglu
  • brokoli
  • grčki jogurt
  • karfiol
  • banane
  • šargarepu
  • soja 

Ipak, za ravan stomak nije dovoljno samo korigovati ishranu, a posebno ako želite da vam se rezultati vide brzo. Stručnjaci savetuju da šetate svakog dana, barem četiri kilometra kako biste ubrzali metabolizam, a samim tim i proces mršavljenja. 

Svakodnevne šetnje smanjuju nivo kortizola, reguliše nivo insulina, što pomaže manjem skladištenju masti u stomaku.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, takođe je podsetio na važnost redovnih obroka koji nam daju energiju ali i na to koliko je fizička aktivnost neophodna.

"Samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dve užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dve užine koje mogu da budu i hleb sa džemom, jabuka ili pomorandža", rekao je  nedavno doktor Perišić u Jutranjem programu i istakao da je važno da su određeni parametri u krvi i pritisak u granicama normale.

Izvor: Lepa&Srećna