Kada osvežavate kuhinju, fokus obično bude na velikim stvarima - kuhinjskim elementima, radnim pločama i novim aparatima. Međutim, boja zidova jednako je važna. Pogrešna nijansa može vizuelno "zatvoriti" prostor i učiniti da deluje manje i zagušeno. Tamni tonovi upijaju svetlost, a previše jarke boje mogu umoriti oko i tako pokvariti sav trud uložen u uređenje prostora.

Da biste izbegli te greške, dizajneri otkrivaju koje boje bi trebalo da zaobiđete u kuhinji – i koje nijanse će učiniti da prostor deluje otvorenije, svežije i prijatnije, piše Martha Stewart.

Tamno siva (ugljen ton)

Iako izgleda elegantno, tamna siva u kuhinji može delovati teško i "zarobljeno".

"Takve nijanse upijaju svetlost i stvaraju osećaj skučenosti", objašnjava dizajner enterijera Daglas Koner.

Njegov kolega, dizajner Robi Mejnard, dodaje:

"U kuhinji je bolje birati svetlije, toplije neutralne tonove - recimo grež (greige), koji daje sofisticiran izgled, ali ne guši prostor."

Tamno plava

Iako je teget bezvremenska, u kuhinji može delovati preteško, naročito ako prostor nema dovoljno prirodnog svetla.

"Zidovi kao da se zatvaraju ka unutra", kaže Koner.

Majstor za boje Gilberto Rodrigez dodaje:

"Tamno plavi zidovi često skreću pažnju sa elemenata i radnih ploča koje želite da istaknete."

Umesto toga, preporučuje baby plavu, jer reflektuje svetlost i čini da prostor izgleda svetlije i prozračnije.

Koja nijansa plave boje je dobra za kuhinju
Plave pločice u kuhinji Foto: Katarzyna Ledwon/Shutterstock

Tamnocrvena i burgundi

Iako deluju odvažno i elegantno, tamnocrvene nijanse brzo mogu da preplave prostor.

"Ljudi često žele burgundi tonove, ali oni čine da kuhinja izgleda zatvoreno i tamno", kaže Rodrigez.

Ove boje unose dramatiku, ali i vizuelno "gutaju" svetlost, a rezultat je kuhinja koja deluje manja nego što jeste.

Čokoladno braon

Često se bira zbog topline i prijatnosti, ali u manjim kuhinjama čokoladno braon može delovati klaustrofobično.

"Tamno braon ton jeste topao, ali bez dovoljno svetla brzo postaje zagušljiv", objašnjava Koner.

Rodrigez savetuje da se odlučite za svetlije zemljane nijanse poput kadulja zelene, terakote ili pastelno plave. One unose toplinu, ali ostavljaju prostor prozračnim i prijatnim.

Koja braon nijansa je dobra za kuhinju, da je ne zatvara
Braon kuhinja Foto: limipix/Shutterstock

Šumski zeleni tonovi

Zelena deluje smirujuće, ali tamne nijanse poput šumske ili lovačke zelene mogu ugušiti prostor.

"Takve boje daju dubinu, ali i oduzimaju svetlost", ističe Koner.

Ako želite zeleni ton u kuhinji, birajte svetlije varijante poput maslinaste ili pistać nijanse.

Boja patlidžana 

Iako su ljubičasti tonovi sve popularniji, u kuhinji su rizični.

"Duboke nijanse patlidžana upijaju svetlost i stvaraju osećaj skučenosti", kaže Koner.

Dizajner Mejnard dodaje: "Aubergine deluje raskošno, ali ako oboji sve zidove, prostor postaje pretežak."

Zato ovu boju koristite samo kao dekorativni akcenat, ne kao glavnu pozadinu.

Crna

Crna je sinonim za moderan dizajn, ali u malim kuhinjama može da "proguta" prostor.

"Crni zidovi i ormarići apsorbuju gotovo svu svetlost", upozorava Koner.

Ako ipak volite tamne tonove, kombinujte ih s belim ili bež površinama i obavezno pustite što više prirodnog svetla.

Crni zid može da smanji kuhinju vizuelno, evo kako da ga iskoristite
Crni zid u kuhinji sa okačenim sitnicama Foto: Dmitry Galaganov/Shutterstock

Zaključak

U uređenju kuhinje, boje su jednako važne kao i nameštaj. Tamni tonovi mogu delovati sofisticirano, ali previše njih stvara suprotan efekat - prostor izgleda manji, mračniji i hladniji. Zato birajte svetlije, tople nijanse koje reflektuju svetlost i čine da kuhinja deluje vedro i prostrano.

Pogledajte minijaturnu kuhinju iz jedne garsonjere u Parizu:

Stančić u Parizu od 37 kvadrata Foto: Youtube / Davidignaz

Q&A: Najčešća pitanja o bojama za kuhinju

1. Koje boje najviše "otvaraju" prostor u kuhinji?

Svetlije nijanse poput bež, grež, pastelno plave, svetlo zelene i krem bele čine da prostor izgleda veći i svetliji.

2. Da li tamne boje mogu da izgledaju dobro u kuhinji?

Mogu, ali samo ako imate dovoljno prirodnog svetla i ako su balansirane svetlijim elementima, radnim pločama ili keramikom.

3. Koju boju izbegavati u malim kuhinjama?

Tamno sivu, crnu, tamno plavu i burgundi – sve one vizuelno "gutaju" svetlost.

4. Koja je idealna boja za modernu kuhinju?

Neutralne nijanse sa toplim podtonom – bež, pesak, sivo-plava ili maslinasta.

5. Da li kombinovanje više boja u kuhinji izgleda neuredno?

Ako je paleta skladna (npr. dve neutralne + jedna akcentna boja), kombinacija može izgledati elegantno i harmonično.

BONUS VIDEO:

00:58
Ideje za malu kuhinju Izvor: Instagram/chengsheng_home