Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje prostora

Koliko košta izrada i opremanje kuhinje: ovo je najniža cena za kuhinju rađenu po meri (SAVETI)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Cena za kuhinju po meri zavisi od količine materijala, kao i izbora uređaja za opremanje kuhinje, a evo kako možete da prođete najjeftinije!

Izvor: Foto: Shutterstock

Izrada i opremanje kuhinje prva je stavka na spisku za opremanje stana, bilo da je reč o novogradnji ili starom stanu kojem je neophodna adaptacija. Kuhinja je ujedno i najveća investicija, kako navode arhitekte i dizajneri enterijera, posebno ukoliko se vlasnici stanova vode mišlju da sve drugo u stanu ima kraći rok trajanja. Ipak, uslovi života savremenog čoveka rezultirali su i promenom pozicije, namene i mera kuhinja u novogradnji. Tako se kuhinji daje centralna pozicija i u stanu i u "džepu" vlasnika.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA I KAKO SE POSTAVLJA PODNO GREJANJE: sve o preduslovima, ceni i načinu postavljanja podnog grejanja

Otvorena kuhinja u sklopu dnevnog boravka ili ušuškana poluotvorena kuhinja kraj samog ulaza u stan - načini su projektovanja modernih stanova u novogradnji širom Srbije. Ovakav raspored prostorija zahteva i posebno angažovanje tokom osmišljavanja izgleda same kuhinje, a potom i njene izrade.

I dok već izrađeni kuhinjski elementi u salonima nameštaja koštaju, u zavisnosti od namene i materijala, od 4.000 do 12.000 dinara po komadu, ugradna kuhinja biće skuplja za bar jednu nulu više. Projektovanje i 3D crtež prema merama i zahtevima vlasnika staju od 20 do 70 evra. Izuzetno su retke stolarske i dizajnerske radionice koje tu uslugu ne naplaćuju. Ipak, u tu cenu je uključen i izlazak dizajnera i majstora na teren, kako bi uzeli mere, posebno zbog izvoda za sudoperu, postavljanja trofazne utičnice i aspiratora. Ipak, mnogi dizajn-studiji kasnije, ukoliko sklopite posao, taj iznos odbiju od ukupne cene kuhinje. Uprkos tom trošku pre samog početka radova, dizajneri enterijera iskusno savetuju kako da organizujete kuhinju i od nje napravite najlepši kutak u svom domu.

- Ukoliko se neko odluči za tamnije boje u kuhinji, što je sada popularno, savetujem da ostavi vidljiv jedan deo zida kuhinje u beloj boji ili, ukoliko ima prozor u kuhinji, da ga istakne. Na taj način kuhinja će doći do izražaja i tamne boje će dobiti svoj smisao. Vizuelne pregrade koje odvajaju kuhinju od trpezarijskog ili prostora dnevnog boravka takođe su idealno rešenje za organizaciju prostora. Izuzetno su popularni i šankovi sa dve stolice, što je dovoljno da se kreiraju zasebne celine u jednom velikom prostoru - objašnjava arhitekta Nemanja Kiso iz studija "Savet arhitekte", koji se bavi dizajniranjem enterijera.

Prednosti kuhinja po meri ističu i vlasnici privatnih firmi koje se bave izradom pločastog nameštaja. Kao najveću prednost naručivanja, umesto kupovine gotovih elemenata, navode to što izrada po meri omogućava da se iskoristi svaki centimetar prostora.

Kliknite OVDE da pročitate cene za izradu i opremanje kuhinje!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...