Kaskade, lukovi, ugrađene svetiljke, klime… sve su ovo elementi zbog kojih želimo gipsane plafone u našim domovima. Jedini preduslov da izvedete ove zanimljive elemente uređenja jeste dovoljna visina tavanice.

Koja je potrebna visina za spušteni plafon?

Plafon se spušta minimum 10 do 12 cm pošto je to prosečna visina da bi se ugradila (halogena) svetiljka ali ukoliko se ugrađuje centralna klima ta visina je 35 cm. Tako dolazimo do zaključka da bi mininalna visina tavanice trebala da bude 2,70 metara kako bi mogli da ga “spuštate”. U suprotnom dobićete veoma skučen prostor ispod preporučene granice.

Takođe, nije potrebno spuštati ceo plafon već je moguće to uraditi samo iznad nekih elemenata kao što su ugaona garnitura ili trpezarija koji se uglavnom iskorišćavaju za smeštanje indirektnog osvetljenja.

PROČITAJTE JOŠ: Kako iskoristiti mali prostor sa visokim plafonom: funkcionalan mali stan sa galerijom za spavanje (FOTO)

Konstrukcija spuštenih plafona

Spušteni plafoni se sastoji od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča koje se vijcima kače na nju.

Metalna potkonstrukcija sastoji se od “U” profila koji se organizuju u „roštilj“ rasporedu ili su postavljeni u jednom pravcu. Rastojanje kod profila je 50 cm. Vešaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Oblaganje plafona vrši se gipskartonskim pločama debljine 12,5 milimerata. U kupatilu, za oblaganje preporučuju se vlagootporne ploče (zelene boje). Pročitajte kako se prave pregradni zidovi od gipsa.

Nakon vezivanja gips ploča za konstukciju, spojevi između ploča se ispunjavaju git masom i postavlja se mrežica kako ne bi došlo do pukotina na spojevima dve ploče. Saznajte još o bandažiranju.

PROČITAJTE JOŠ: Može li krevet da se sakrije na plafon

Polukružni lučni plafoni izvode se savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se belim akrilom.

Cena izvođenja spuštenih plafona

Izvođenje ravnog spuštenog plafona sa svim potrebnim materijalom i radom majstora iznosi između 12 i 15 evra po metru kvadratnom.

Kaskade u koje se smešta indirektno osvetljenje obračunavaju se po metru dužnom i iznose oko 10 evra. Cena može biti veća ukoliko je komplikovaniji oblik kaskade kao npr. obrazovanje zuba za smeštanje indirektnog svetla (svetlećeg creva).

Bušenje rupa za smeštanje ugradnih svetiljki koštaće vas između pola i jednog evra po rupi, u zavisnosti od izbora izvođača. Napominjemo da veličina rupe nije uvek ista, pa je naš savet da prvo izaberete svetiljke pa tek onda po uputstvu izbušite rupe odgovorajućih dimenzija.

Cena ugradnih halogenki iznosi između 800 dinara po komadu za obične svetiljke sa metalnom konstrukcijom pa do 2.500 dinara za ekskluzivnije svetiljke sa staklenim telom.

Izbor materijala za spušteni plafon

Na našem tržištu postoji veći broj proizvođača i distributera materijala za spuštanje plafona.

PROČITAJTE JOŠ: Uradi sam: od dosadne plafonjere do najlepšeg lustera u samo par koraka (IDEALNO ZA PODSTANARE)

O popularnosti spuštenih plafona govori i podatak da proizvođači osvetljenja favorizuju ugradne svetiljke koji se ugrađuju u plafon naspram klasičnih nadgradnih dekorativnih svetiljki.

Spušteni plafoni su u početku bili rezervisani za poslovne prostore u kojima bi se u smeštale instalacija (centralnih klime i ventilacije) danas preovladavaju u stambenim prostorima zbog svoje lake ugradnje, obrade i što je najvažnije mogućnosti lakog izvođenja najrazličitijih oblika plafona.

Tekst: Sonja Brstina

Izvor: Gradnja