Kada se tuširamo i peremo kosu, obično vodimo računa da što manje dlaka prođe kroz rešetkicu i ode u odvod, kako se on ne bi zapušio. Ali, ono što malo ko zna jeste da nije kosa jedno što će začepiti odvod ako se nagomila.

Svi preparati koje koristimo u kadi - kupke, šamponi, balzami i maske za kosu, pilinzi - sve se to pravi mikronaslage u odvodu kade ili tuš kabine, i kada se dovoljno nagomilaju, mogu da začepe odvod, piše Good housekeeping. Ako ste primetili da su vam stopala u "bari" vode dok se tuširate i morate da čekate da voda odiđe nakon kupanja, velike su šanse da vam je odvod već začepljen.

Uklanjanje začepljenja u odvodima veoma je važno između ostalog i jer pomaže u održavanju dobrog protoka vode, a samim tim i sprečava pojavu neprijatnih mirisa, buđi, štetočina, ali i curenja.

soda bikarbona 01.jpg
Shutterstock  

Postoje brojna sredstva za otčepljivanje odvoda koje možete kupiti, a ako ste pristalica prirodnih metoda, imamo rešenje za vas.

Prvo, uklonite vidljive naslage i kosu. Postarajte se da sva voda oteče; ako je potrebno upotrebite vakuum gumu. Zatim uklonite metalni filter koji štiti odvod, pa očistite naslage koje su se tu sakupile. Osvetlite odvod lampom i probajte da izvučete sve nečistoće i naslage. Pustite vodu da teče, da biste videli da li je odvod i dalje začepljen. Ako jeste, pređite na dublje čišćenje, koje možete obaviti sredstvima iz kuhinje:

Pomešajte pola šolje sode bikarbone i 1/4 šolje kuhinjske soli. Zagrejte šolju sirćeta. Sipajte mešavinu sode i soli u odvod, pa zalijte ugrejanim sirćetom. Nakon što penušanje prestane, ostavite da tako stoji 15 minuta, a zatim pustite da teče vrela voda najmanje 15 do 30 sekundi. Nikako nemojte koristiti hemikalije na bazi izbeljivača zajedno sa ovom domaćom mešavinom, jer je gas koji nastaje usled ove hemijske reakcije izuzetno štetan za udisanje.

Pročitajte i Jeftin trik da brzo zagrejete kuću tokom zime.

BONUS VIDEO

Mama otkrila trik za čišćenje kuće TikTok/mrsnicolekerr

Tekst: Lepa&srećna/B.S.