Kao prvo, nameêtaj treba da bude odabran prema mogućnostima prostora, s tim da stolice budu udobne za sedenje i da za stolom svako ima dovoljno mesta za obedovanje.

Okrugli sto je uvek privlačan, jer lepo izgleda i svojom formom poziva na okupljanje. Nažalost, nije uvek moguće da se uklopi u prostor, jer zahteva nešto više mesta od stola pravougaonog oblika. Ako je prostor za obedovanje približno kvadratnog oblika, okrugli sto će se dobro uklopiti, a ukoliko je prostor izdužen, bolje će ići sto koji ima četvrtastu ploču.

Svako želi da ima sto za obedovanje, koji će u sklopljenom položaju moći da zadovolji svakodnevne potrebe ukućana, ali s mogućnošću da se za izuzetne prilike može razvući za veći broj osoba. Kada je reč o stolu na rasklapanje, povedite računa o tome da i u otvorenom položaju zadrži stabilnost i da se ne pomera pri oslanjanju ili pri korišćenju. Takodje, pri izboru stola treba obratiti pažnju na to da su mu nogare tako postavljene da ne smetaju onima koji sede za stolom. Najzad, ram stola ispod površine za obedovanje ne sme da sprečava normalno sedenje niti da se o njega udaraju noge.

Kada je reč o stolicama, one treba da imaju udobno sedište i dobar naslon, a rukohvati mogu i da izostanu. Pri izboru te vrste nameštaja naročito je važan razmak izmedju sedišta stolice i ploče stola: ako je dobar, omogućava udobno sedenje, bez udaranja nogu o drvene ili metalne delove postolja.

Uz sto za obedovanje biće potrebni ormanski elementi za odlaganje posudja, pribora i stonog rublja. Samo veoma male trpezarije ostaju bez ovih korisnih pregrada, ali tada se za ove predmete mora naći mesto u kuhinjskim elementima, ili u nekim od polica i ormana u dnevnoj sobi. Sto za obedovanje treba dobro osvetliti direktnom svetiljkom koja se planira tačno u osovini stola, i to na visini od 55–60 cm iznad njegove povrêine. Važno je da svetlost ne ide direktno u oči onima koji sede za stolom, već da bude usmerena prema onome što se na stolu nalazi. Svetlost treba da bude takva da na postavljenom stolu ne menja boje.

Pri izboru tepiha ispod stola treba obratiti pažnju da ne bude suviše čupav, jer se onda teško čisti i održava. Takodje, ne sme da bude suviše osetljiv na mrlje, kojih oko stola uvek ima, čak i tamo gde su ukućani uredni i pažljivi. Ostali detalji kao što su stono rublje, posudje, pribor za jelo i drugi sitniji predmeti imaju svoj udeo u stvaranju opšte atmosfere koja vlada oko postavljenog stola. Oni svojim bojama i desenima uvek mogu da daju nov izgled ovom delu stana.

Radmila Milosavljević, dipl. ing. arh.