Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uradi sam

NAJBRŽA MASKA ZA ZAŠTITU OD VIRUSA: bez šivenja od marame i gumica ili šivena na najlakši način (FOTO + VIDEO)

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ne možete da kupite masku, možete da je napravite za par minuta!

Nema više izgovora ako ne možete da nađete masku u apotekama! Čak i modni sajt Vog, ugledni Vašington Post pa i američki Centar za kontrolu bolesti daju uputstva kako da napravite sami masku koju ćete moći više puta da koristite.

Najjednostavniji trik bez šivenja pokazao je lično dr Džerom Adams, "broj jedan" celog američkog zdravstva - od komada materijala koji možete da odsečete od pamučne majice. Viceadmiral Adams objašnjava:

"Presavijte tkaninu više puta po dužini, da dobijete nekoliko slojeva. Navucite s jedne i s druge strane gumice za kosu, pa krajeve savijte prema sredini tkanine. Gumice navucite preko ušiju i raširite tkaninu preko nosa, usta i brade. Gotovo!"

Bolje je biti sa bilo kakvom maskom nego bez nje, aktuelni je stav većine lekara. U Americi je trenutno izuzetno teška situacija sa nabavkom hirurških maski pa se građani mole da ih prepuste profesionalnim zdravstvenim radnicima.

Ako imate malo više vremena i vični ste šivenju, dajemo vam i uputstvo kako da je sašijete. Što više slojeva ima, to je bolja, a mnogi se trude da naprave masku sa "džepom" u koji možete da stavite i par slojeva higijenskog papira ili uložak sa aktivnim ugljem.

Izvor: Foto: Shutterstock

Potrebno vam je:

Pamučni materijal, trake za vezivanje, makaze, špenadle,  igla i konac ukoliko nemate mašinu za šivenje

Kao materijal za šivenje maski može poslužiti bilo koji pamučni materijal, ali poželjno je da bude od gušćeg tkanja. U tu svrhu mogu poslužiti jastučnice, stolnjaci ili kuhinjske krpe koje, recimo, ne koristite. Bitno je da je materijal od 100 odsto pamuka kako bi mogao da se iskuva i više puta koristi.

Isecite materijal u veličini 20x 21 cm. Po 1 cm ostavite sa svake strane za porub. Ukoliko ovo ne umete da uradite, nema veze. Estetika u ovom slučaju nije na prvom mestu. Zatim, dužu stranu isečenog materijala presavijte u tri falte, tj.naberite kao da pravite harmoniku od papira  i zakačite špenadlama. Sada je potrebno da proštepate ili ušijete koncem nabore po ivici. Kada je to gotovo, vreme je za stavljanje traka kojima će se maska vezivati oko glave. Ukoliko nemate trake, možete ih iseći od nekog materijala ili staviti lastiš. Na obe kraće strane vaše maske, koja sada ima oblik pravougaonika, ušijte po dve trake, dužine oko 70 cm.

Kad je maska gotova, iskuvajte je na 90 stepeni, a zatim prepeglajte. Postupak ponovite nakon svakog nošenja.

Izvor: Foto: Shutterstock

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...