Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FARBANJE METALA KORAK PO KORAK: kako se skida stara farba i kako izabrati - nitro ili uljana boja (URADI SAM)

Ovo su koraci kojima možete da obojite stare metalne površine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Potrebni su fen, špahtla, žičana četka, šmirgla, četka ili valjak za farbanje, kao i osnovna i završna boja.

Sve metalne površine u dodiru sa vodom ili vazduhom oksidiraju, odnosno narodski rečeno rđaju. Farbanje metala je tehnika kojom se štiti metal od procesa korozije. Bilo da su metalne površine izložene atmosferskim prilikama ili se nalaze u zatvorenom važno ih je prefarbati kako bi se sprečio proces oksidacije. Dakle, farbanjem metala se ne postiže samo lep izgled već se metalnim površinama pruža i adekvatna zaštita.

Farbanje metala započinje odstranjivanjem stare farbe sa metalnih površina. Može se farbati i preko starog sloja boje za metal ali to nosi i rizik od guljenja starog sloja, nastavka procesa oksidacije koji je započet ispod stare farbe i slično. Najbolje odstraniti ostatke stare farbe i pripremiti podlogu za novu farbu. Skidanje stare farbe može se uraditi na više načina ali jedan od najlakših, kada su u pitanju metalne površine je korišćenje fena za skidanje boje.

Povezane vesti

Pomislili ste sada ide farbanje metala, ali ne. Posle ovoga dolazi na red šmirgla ili žičana četka. Njome odstranite sve zaostale tačkice stare boje i posebno posvetite pažnju mestima koja je već zahvatila korozija. Vrlo je važno da ovakva mesta ošmirglate toliko da skinete sloj koji je korodirao. Ako ostane zarđalih delova vrlo je verovatno da će boja na tom mestu nabubriti, ispucati i time dozvoliti prodor vode i nastavak korozije. Metalne površine posle toga mogu da se operu nitro razređivačem kao bi se odstranile sve nečistoće, kao što je prašina, masnoća i sl. ali i ne mora. Uglavnom je dovoljno vlažnom krpom prebrisati prašinu nastalu posle šmirglanja.

  Izvor:

Kada ste uredno pripremili podlogu sada počinjete farbanje metala zaštitnom ili temeljnom bojom. Uloga osnovne boje za metal nije samo stvaranje dobre podloge za nanošenje završne lak boje već ona ujedno u sebi sadrži komponente koje imaju antikorozivnu reakciju u dodiru sa metalom. Izrađuju se u nekoliko osnovnih boja. Preporuka je da se bira boja koja se dobro razlikuje od završne lak boje. Jer ta razlika u boji omogućava kasnije kontrolu pokrivenosti površine sa završnom bojom.

Pored osnovne boje postoje i određena antikorozivna sredstva koja se koriste na površinama koje je u većoj meri zahvatila hrđa i nemoguće je njeno potpuno odstranjivanje. Ta sredstva zaustavljaju oksicaciju tako što procesom fosfatizacije neutrališu produkte korozije i stvaraju zaštitni sloj na metalu. Ovaj sloj sprečava prodor vode i vazduha do metala bez kojih nema korodiranja metala. Kod primene ovakvih sredstava potrebno je sačekati da se površina dobro osuši i na zarđalim mestima pobeli. Ovaj sloj predstavlja podlogu za farbanje metala i preko ovoga sloja se nanosi farba za metal. Ali da se vratimo na temeljnu boju. Ona se može, u tankom sloju, nanositi četkom.

Povezane vesti

Za farbanje metala mnogo je bolje i jednostavnije koristiti valjak. On omogućava ujednačeno nanošenje boje, nema slevanja i omogućava brži rad. Koristi se valjak pogodan za nanošenje lak boje i može se naći u svakoj farbari. U farbarama u poslednje vreme mogu da se nađu i posebne vrste lakova koji ne koristi hemijsku reakciju kao antikorozivna sredstava ili osnovna boja već obavija površinu kao guma i na taj način sprečava kontakt sa vodom i vazduhom. Dobra strana je što se na ovaj način veoma brzo rešava problem korozije (čak nije potrebno ni šmirglanje) ali loša strana je što je skuplja od obične farbe i nije otporna na mehanička oštećenja. Na oštećenom mestu dolazi do prodora vode i vazduha što omogućava nastavak širenja korozije ispod farbe.

Kada se osnovna boja dobro osuši, nanosi se završna lak farba na identičan način. I time bi se završilo farbanje metala. Na kraju nije loše napomenuti da postoje dve grupe farbi. Jedna je na uljnoj bazi a druga na nitro bazi. Za razređivanje nitro boje koristi se isključivo nitro razređivač a za uljne boje, uljni razređivač i to ne treba mešati. U čemu je razlika. Nitro boje se mnogo brže suše i to je njihova prednost. Mana im je takođe brzina sušenja te se ne preporučuje njihovo korišćenje na suncu, na velikim vrućinama i sl. jer time opada kvalitet rada. I još nešto, nitro boje imaju izuzetno jak i neprijatan miris tako da baš i nije prijatno raditi sa njima u zatvorenim i loše provetrenim prostorijama.

Izvor: Moja radionica

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije