Vuna se u Srbiji baca, što znači da je možete besplatno dobiti ako se raspitate u selu kod svojih rođaka, prijatelja, komšija.... Čak ne morate ni čekati sezonu šišanja ovaca, jer mnogi čuvaju poneki džak na tavanu ili podrumu, nespremni da dragoceni teret bace ili nevoljni da ga spale.

U nekim krajevima Srbije, "srećnici" mogu da prodaju vunu po bednoj ceni - 2014. godine zabeležena je cena od 20 dinara po kilogramu.

Neoprana vuna se može neograničeno dugo čuvati, moljci je ne napadaju, jer ima prirodna sredstva koja je čuvaju od tih malih napasti.

Vuna može biti manje ili više prljava. Pri tome se misli na, pre svega, mehaničke nečistoće - grančice, slamčice, čičkove, travčice... Umršene u gusto ovčije krzno, njih je ponekad lako izvući, a one koji idu teže - na primer, čičak, biće najbolje da prosto odsečete makazama zajedno s komadićem vune. Pre pranja očistite samo izuzetno krupne nečistoće.

Za pranje vune, najbolje je da runo jedne ovce podelite na manje delove, na primer, na dva ili tri dela. To zavisi od veličine suda u kojoj ćete je prati. 

Prvi korak je da napravite rastvor za pranje - na 15 l vruće vode, sipajte dve kašike kaustične sode i 4 kašike najjeftinijeg šampona za kosu. Potopite vunu u vreli rastvor i ostavite potopljeno desetak minuta. Budite vrlo oprezni - nipošto ne sipajte sodu u vodu već obavezno obrnuto: prvo vodu pa sodu i šampon. Vunu gnječite rukama nekoliko minuta (obavezno nosite zaštitne rukavice). Isperite u više hladnih voda, dok vuna ne bude potpuno čista. 

Okačite da se osuši.

Osušenu čistu vunu treba prvo "prečešljati", što znači da izvadite sve preostale mehaničke nečistoće, deliće travki i slamki. Idealno je da okupite društvance, raširite stari čaršav na pod i zajedničkom akcijom pretresete svoje novo "blago".

Više: 7 jedinstvenih zavesa za osveženje vašeg doma

Za dobijanje ravnog, "izvlačanog" komada vune morate se obratiti vunovlačaru. On će vam isporučiti komade vune u dimenzijama 80 cm x 190 cm. Debljinu nije baš lako izmeriti, jer kad se napuni vazduhom ovaj komad može biti debeo i do 7-8 cm, a između dva prsta ga možete stisnuti na trećinu te mere.

Od platna za dušeke sašijte navlaku po dimenzijama koje odgovaraju vašem krevetu (za bračni ležaj je najpraktičnije napraviti dva odvojena dušeka). Napunite navlaku vunom, čvrsto nabijajući slojeve.

Od ovako prerađene vune možete sašiti i samo naddušek ili jorgan, kao i napuniti jastuke.

Dušek od prirodne vune treba provetravati i sunčati, pa ćete dugo uživati u njemu.

Tekst i slike: Kristina Ivanović

Izvor: Lisa / Moj stan