Zašto ostaju fleke na WC šolji: Uradite jednu stvar i više se nikad neće pojaviti

Kako skinuti fleke sa WC šolje? Evo saveta!

Shutterstock

Čišćenje kupatila je neophodan posao koji bi trebalo obavljati najmanje jednom nedeljno. Međutim, koliko god da se trudite, primećujete ružne fleke na WC šolji u obliku prstena? Gde grešite?

Stručnjaci za održavanje vodoinstalacija kažu da je glavni uzrok ovih fleka tvrda voda, u kojoj je procenat minerala kao što su kalcijum i magnezijum. Stajanjem, deo vode isparava, a vremenom minerali ostaju u vidu prstena na liniji vode.

Zbog skupljanja bakterija, prsten menja boju i pretvara se u fleku. Ako u vodi ima i više gvožđa, nastaju i fleke u boji rđe. Najbolje rešenje je da što češće čistite WC, a ako je već nastala tvrdokorna naslaga, biće potrebno da upotrebite jako specijalizovano sredstvo.

Najvažnije je da prvo zatvorite dovod, a zatim pustite vodu kako biste ispraznili kazanče. Sada napunite kantu vode na česmi i sipajte je u šolju, podižući je kako biste dobili što snažniji mlaz. Kad voda otekne, nivo će biti daleko niži i lakše ćete moći da naprskate sredstvo za čišćenje i ostavite da stoji.

Shutterstock  

Ako želite da koristite prirodna sredstva, možete upotrebiti alkoholno sirće - za uklanjanje fleka biće dovoljno da odstoji oko pola sata, dok za kamenac treba naprskati alkoholno sirće i ostaviti da stoji preko noći. Kad izribate šolju i isperete, proverite da li ima još fleka. Možete da ponovite postupak za sirćetom ili da izribate porcelan sodom bikarbonom.

Da biste ubuduće morali da što ređe da obavljate ovako detaljno čišćenje, potrudite se da u kupatilu imate pri ruci bocu sa raspršivačem u kojoj je mešavina alkoholnog sirćeta i vode. Isprskajte sanitarije bar jednom dnevno i brzinski istrljajte četkom i imaćete uvek blistavo čisto kupatilo. Pročitajte i kad treba da zamenite četku za WC.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Ideje za uređenje kupatila  TikTok/ whataboutdesign