Biljke su omiljena dekoracija svakog doma, a preko leta imaju jednu važnu funkciju koja može da nam olakša život, a posebno ovih dana kada su temperature tropske.

Ovaj jeftini i ekološki prihvatljiv način hlađenja zatvorenih prostorija, nedavno je potvrdila NASA u studiji "Earth Science". Poznato je da biljke mogu da promene temperaturu zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze.

Fikus Bendžamin

Fikus Bendžamin ili Uplakana smokva dolazi iz Azije kako bi nam pomogao da prevaziđemo visoke temprature. Jedno je od retkih stabala koje rastu u zatvorenom prostoru i odličan da prostoriji održava hladnom i vlažnom.

Ova mala šumska krošnja će odlično rashladiti prostoriju u kojoj se nalazite, posebno ako pokraj fikusa stavite i druge biljke

Savet: Fikus Bendžamin lako uspeva u svakom domu, a najbolje je da ga držite na sunčanom mestu. Bez problema podnosi visoke temperature, a tokom leta je dovoljno zalivanje jednom nedeljno.

Biljke koje rashlađuju dom
Shutterstock  

Aloe Vera
Iz nekih biljaka isparava voda i na taj način hladi prostor u kom se nalazi. Aloe vera sadrži velik udeo vode pa je jedna od najboljih opcija za prirodno hlađenje doma. Iako bolje uspeva napolju, uz nekoliko jednostavnih saveta je lako možete negovati i unutra.

Savet: Postavite je kraj prozora jer traži prirodno svetlo kako bi uspela. Ima plitak koren pa je posadite u širokoj posudi. Aloe veru bi bilo najbolje zalivati maksimalno dva puta nedeljno, piše Zadovoljna.hr.

Bilje koje rashlađuju dom
Shutterstock  

Palma Sreće
Palme uvek "mirišu" na leto. Osim letnjeg ambijenta koji stvara, palma može da nam pomogne da rashladimo prostor u kom se nalazimo. Najbolja palma za uzgoj u zatvorenom prostoru je palma sreće.

Zeleno lišće palmi upija CO2 i oslobađa kiseonik. Što je veća površina lista, to oslobađa više kiseonika. 

Savet: Palme rastu jako sporo pa morate da budete strpljivi. Leti palme trebate obilno zalivati,a važno je da ih prehranjujete jednom mesečno.

Biljke koje rashlađuju dom
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO: 

Sobne biljke koje cvetaju TikTok/emlilivingherbestlife